3 tuti recept – Szeresd meg a vörös lencsét!

Ízbolygó | 2014. Január 19.
Gyorsabban elkészül, mint a hagyományos lencse, nem kell áztatni, és szereti a különleges fűszereket. Hát nem elég indok, hogy a vörös lencse beköltözzön a konyhádba?

Miért szeretjük, mit kell tudni róla?

A vörös lencsét többek között a következő tulajdonságaiért szeretjük:

Íme néhány mód, hogyan kerülhet a tányérunkra a lencse. Merthogy a recept működik a hagyományos lencsével is. Meg zölddel is.

Vöröslencse-fasírt fokhagymás joghurttal

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 db tojás
  • ízlés szerint bors
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 15 dkg vörös lencse
  • 1 evőkanál zabpehely
  • 10 dkg főtt rizs

Mártogatós:

  • pár csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál citrom leve
  • 0,5 l natúr joghurt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vörös lencsét annyi vízben, hogy ellepje, megfőzzük. Amikor puha, leöntjük róla a maradék vizet és leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a főtt rizst, a tojást, az apróra vágott petrezselymet, a lisztet. Szilikonos minimuffinsütő mélyedéseiben elosztjuk a masszát, és 180 fokon 35-40 percig sütjük. A mártogatós elkészítése nem ördöngösség: a joghurtba reszeljük a fokhagymát, majd sózzuk, citromlével ízesítjük. 

Farfalle citromos-petrezselymes vöröslencse-szósszal

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 3 dl tejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 15 dkg vörös lencse
  • 1 db citrom leve
  • 1 csokor újhagyma
  • 40 dkg farfalle
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vörös lencsét annyi vízben, hogy elfedje, megfőzzük. A hagymát megmossuk, apróra vágjuk, majd az olajon megfonnyasztjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vörös lencsét, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.

Quiche zöldségekkel és vörös lencsével

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 4-5 evőkanál víz

Töltelék:

  • pár csipet só
  • 30 dkg vörös lencse
  • 3 fej gomba
  • 8 dkg parmezán
  • 2 dl tejszín
  • csipet őrölt bors
  • 3 evőkanál olaj
  • 10 dkg bacon
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 1 db édeskömény
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, és a vízzel összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk és 30 percet hűtjük.

 

A töltelék:

A vörös lencsét annyi vízben, amennyi ellepi, fogkeményre főzzük, leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, a gombát felkockázzuk, az édesköményt felcsíkozzuk. Egy serpenyőt felmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, megfonnyasztjuk benne. Ezt követően hozzáadjuk egyszerre a gombát és az édesköményt és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, végül hozzákeverjük a vörös lencsét. Belereszeljük a parmezánt. A tejszínhez adjuk a felvert tojásokat, majd belekeverjük a zöldségeket. A tésztát kinyújtjuk és a formába simítjuk. A kilógó részeit levágjuk. Megböködjük, majd beleöntjük a masszát és 40-45 percig 200 fokon sütjük. A szalonnát közben megpirítjuk és a tálaláskor a quiche-re szórjuk.

Exit mobile version