Három szuper recept kelkáposztával

Szatmári Feri | 2014. Február 10.
Sokszor azon gondolkodom, hogy vajon kik veszik meg azt a rengeteg kelkáposztát a zöldségesektől? Hiszen annyira utálja mindenki, hogy tényleg nem tudom megfejteni ezt a rejtélyt. Nos, én a kelkáposztát szeretők közé tartozom, és az sem zavar, ha órákra beköltözik a lakásba az a jellegzetes, kellemetlen szag. Ezért a levesért és a többi fogásért megéri, mert tartalmas, ízes és kellőképpen férfias is.

Baconös kelkáposzta-krémleves

Hozzávalók 2-3 személyre:

  • 1-2 csipet só
  • fél teáskanál őrölt római kömény
  • 5 dl alaplé
  • 2-3 evőkanál dió
  • 1 db burgonya
  • fél teáskanál majoranna
  • 1 evőkanál vaj
  • 1-2 csipet bors
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 szelet bacon
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél fej kelkáposzta
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vajat és az olajat alacsony tűzön összeolvasztom egy lábosban. Megpirítom rajta a felkockázott bacont, majd rádobom a vöröshagymát, finoman sózom. Puhára dinsztelem, majd ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem köménnyel és további fél percig pirítom. Ráborítom a burgonyát, felöntöm az alaplével és fedő alatt felforralom. Ha már forr, beleteszem a kockázott káposztaleveleket, megsózom és 10-12 perc alatt puhára főzöm őket. A végén pürésítem. A maradék bacont ropogósra sütöm és a pirított dióval együtt a leves tetejére szórom.

Kolbászos-kelkáposztás spagetti

Hozzávalók 2 főre:

  • 1-2 csipet só
  • kis marék petrezselyem
  • 1 evőkanál vaj
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg kolbász
  • fél csomag spagettitészta
  • 20 dkg kelkáposzta
  • 0,5 dl tészta főzővíz
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Amíg fő a tésztánk, egy vastag falú serpenyőt nagy lángon hevítsünk tűzforróra. Öntsünk rá egy evőkanálnyi olajat, majd dobjuk rá a csíkozott káposztát. Folyamatos forgatás mellett pirítsuk meg 4-5 perc alatt. Csak a végén sózzuk, hogy ne engedjen levet. Borítsuk tányérra, majd a serpenyőt tegyük vissza a tűzre. Vegyük vissza a lángot, és kezdjük el pirítani a kolbászt. Ha már nagyjából a felére töppedtek, adjunk hozzá 3 evőkanál olívaolajat és a vajat. Olvasszuk össze, majd adjuk hozzá a kb. fél deci főzővizet. Keverjük hozzá a leszűrt tésztát, és borítsuk rá a káposztát is. Forgassuk össze és frissen tálaljuk. Szórjuk meg frissen őrölt borssal és durvára aprított petrezselyemmel tálaljuk.  Tipp: Dúsíthatjuk 1 deci tejszínnel, hogy még krémesebb legyen.

Currys-paradicsomos kelkáposzta-főzelék

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg kelkáposzta
  • 1 db paradicsomkonzerv
  • 1 evőkanál mogyoró
  • 4 dl alaplé
  • fél teáskanál currypor
  • 40 dkg burgonya
  • kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél teáskanál őrölt kömény
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy fazékban olajat melegítek és rádobom a hagymát, dinsztelem. Finoman sózom, majd ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem. Hozzáöntöm a paradicsomot és az alaplevet, beledobom a külső, négybe aprított káposztát és felforralom. Beleborítom a krumplit, sózom, majd fedő alatt 10 perc alatt megfőzöm. Egy serpenyőt füstölésig hevítek, ráöntök egy evőkanál olajat és ráteszem a csíkozott káposztát. Rászórok fél kávéskanál curryt és folyamatos keverés mellett 4-5 perc alatt „pirosra” pirítom. Csak a végén sózom, hogy ne engedjen levet. Az alapból kimerek egy bő merőkanálnyit a benne főtt levelekkel együtt, és pürésítem. Visszaöntöm az alaphoz, elkeverem. Tálaláskor megszórom a pirított káposztával, mogyoróval és a petrezselyemmel.  Tipp: Pár csepp citromlé még pikánsabbá teszi.

 

Exit mobile version