Az amerikai katonák kívánságlistáján azóta szerepel a pizza, amióta a bevetéseknél a konzerveket felváltották 1981-ben az úgynevezett MRE (Meal, Ready to Eat) élelmiszercsomagok. Egy massachusettsi katonai labor kutatóinak mostanra sikerült elérhető közelségbe hozniuk egy olyan pizzát, amely nem igényel hűtést vagy mélyhűtést. “Egyszerűen fogod a csomagolt pizzát, otthagyod a pulton és három évvel később még mindig ehető” – érzékelteti a kihívást a naticki intézetben dolgozó Michelle Richardson élelmezési kutató.
A pizza az egyik leggyakrabban említett étel, amikor a katonákat arról kérdezik, mit szeretnének látni az élelmiszercsomagjukban. A legnagyobb problémát a tudósok számára a paradicsomszósz, a sajt és a feltétek nedvességtartalma jelenti, amely a tésztába “átvándorolva” idővel tökéletes táptalajt teremt a penészgombák és baktériumok számára. Az elmúlt években azonban sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek segítenek megakadályozni a nedvesség “vándorlását”. Ezek közé tartozik például olyan anyagok hozzáadása – mint a cukor, a só vagy a különböző szirupok –, amelyek megkötik a vizet, és megakadályozzák, hogy a tésztába kerüljön.
Íme, a prototípus! – Forrás: newsfeed.time.com |
De csak ez nem tartja frissen a pizzát három éven át szobahőmérsékleten, ezért a kutatók változtattak a szósz, a sajt és a tészta savasságán is, hogy megnehezítsék a baktériumok elszaporodását. Vasreszeléket is adtak a csomagolóanyaghoz, hogy az magába szívja a csomagba kerülő oxigént. Bár a pizza még kísérleti szakaszban van, a labort vezető Jill Bates a legutóbbi pepperonis adag ízével már elégedett volt. Mint mondta, olyan az állaga, mint egy serpenyős pizzáé, a tészta egy kicsit puhább, nem ropogósra sült.
A jelenleg elérhető készételek közül egyébként a spagetti a legnépszerűbb a katonák körében.