Mit főzzek ma vacsorára? – csütörtök

nlc | 2014. Április 03.
Új sorozatot indítunk: minden nap összeállítunk nektek pár tippet, hogy ne nektek kelljen folyton a vacsorán törnötök a fejeteket.

Mert legyen egészséges, legyen könnyű, lehetőleg ne hízzon tőle a fenekünk, de a férj is jóllakjon vele, és a gyerek se tolja el finnyogva maga elől. A rossz hír az, hogy olyan recept valószínűleg nincs, ami a család minden tagjának megfelelne, de azért mi megpróbálunk segíteni receptajánlatainkkal, hogy könnyítsünk az életeden.

Brokkolis-csirkés köles

Hozzávalók:
● 15 dkg köles
● háromszoros mennyiségű víz (kb. 4,5 dl)
● 1 újhagyma karikázva vagy egy kisebb fej vöröshagyma fele finomra aprítva
● 2 ek olaj
● 1 kk citromlé
● 1 csokor friss petrezselyem
● 1 kisebb piros kápia paprika
● 20 dkg csirkemellfilé kisebb kockákra vágva
● 10-15 dkg brokkolirózsa
● só, frissen őrölt bors

Egy lábosban olajat hevítünk és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Közben finoman sózzuk. Hozzákeverjük a kölest, és 1-2 percig együtt pirítjuk őket. Felöntjük a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzzük. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk. Közepes lángon elkezdjük pirítani a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. 3-4 perccel később ráborítjuk a brokkolit, és további 5-6 percig pirítjuk őket. Pár csepp citromlével meglocsoljuk. Ha elkészült, összeforgatjuk a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózzuk, ízlés szerint citromlével ízesítjük.

Petrezselyem-pestós spagetti

Hozzávalók:
● 2 csokor petrezselyem
● 3 kk felaprított metélőhagyma
● 1 kk tengeri só
● 8-10 evőkanál extra szűz olívaolaj
● 1 marék héj nélküli mandula
● 3 ek reszelt sajt (Gouda, vagy Trappista)
● 25 dkg spagetti

Főzzük ki a spagettit, és a főzővizéből tegyünk félre kb. 1,5 decit.
A mandulát egy serpenyőben pirítsuk át, hogy intenzívebb legyen az íze, majd mozsárban törjük durvára. A sajt kivételével tegyük az összes hozzávalót és az olívaolaj felét egy aprítóba, és zúzzuk össze. Locsoljunk még hozzá az olívából, hogy krémes legyen az állaga. Amikor elkészültünk vele, adjuk hozzá a reszelt sajtot.  Egy lábosban keverjük össze a szószt a spagettivel és egy kevés főzőlével. Melegítsük át, és tálalhatjuk.

Spanyol zöldsaláta

Hozzávalók:
● 1 db fejes saláta
● 1 db kígyóuborka
● 1 csomag újhagyma
● 1 csomag piros retek
● 1 db tv paprika
● 1 db alma
● 5 dkg durvára vágott dióbél
● olívaolaj
● fehérborecet, só, bors

Elkészítés:
A salátát alaposan leöblítjük, majd leveleit felvágjuk csíkokra. Az uborkát és a retket felkarikázzuk, majd a retket tovább szeleteljük, gyufaszálnál vastagabb hasábokra. Az újhagymát felaprítjuk, eltávolítjuk a paprika magházát, majd húsát hosszában felszeleteljük. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk.
A felvágott zöldségeket egy salátástálba halmozzuk, meglocsoljuk, és alaposan összeforgatjuk az öntettel. 

Öntet elkészítése:
3 kiskanál fehérborecetet összekeverünk 4 evőkanál olívaolajjal, sózzuk és megszórjuk egy kevés borssal.
A kész saláta tetejét megszórhatjuk durvára vágott, száraz serpenyőben pirított dióbéllel.

Ha tetszett az összeállítás és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy minden nap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!

Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol.

 

Exit mobile version