Frissesség, napfény, szerelem, megújulás. Ezek a dolgok a konyhában is mind tetten érhetők. Igyekezzünk hát minél kevesebb időt a lakásban tölteni, hogy a tavasz egyetlen másodpercéről se maradjunk le, mert minden percéért kár. Alább három gyors és nagyon egyszerű köret receptje, ami ehhez nyújt segítséget. Mondjuk egy roston sült csirkemell mellé bármelyik ideális választás. A fröccsöt pedig már csak én képzelem hozzá.
Zöldséges tarhonyasaláta
Hozzávalók:
• 25 dkg gépi tarhonya megfőzve, lecsepegtetve
• 3 szál újhagyma karikázva a zöldjével együtt
• 1 csokor retek apróra kockázva
• 4 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
• 8-10 mentalevél finomra aprítva
• egy piros kaliforniai paprika fele apróra vágva
• fél citrom leve
• 2 ek olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
A tarhonyát lobogó, sós vízben főzzük meg. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Tegyük egy mélyebb keverőtálba, és adjuk hozzá az összes zöldséget, fűszernövényt. Alaposan keverjük össze. Facsarjuk rá a citromlevet, ízesítsük sóval, borssal, locsoljuk meg olívaolajjal. Újra forgassuk össze, majd letakarva pár órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Pirított tavaszi zöldségek
Hozzávalók:
• 3 szál tavaszi hagyma 2-3 részre vágva (a zöldjével együtt)
• 1 fej karalábé hámozva, másfél centisre kockázva
• 2 csomag retek, negyedelve
• 3 szál zsenge sárgarépa, karikázva
• só, bors
• pár csepp citromlé
• a pirításhoz olaj
• friss petrezselyemzöld durvára aprítva
Hevítsünk fel egy nagyobb átmérőjű, vastag falú serpenyőt. Locsoljunk rá egy evőkanál olajat. Adjuk hozzá a karalábékockákat és pirítsuk egy percig. Ezután mehet hozzá a retek és a répa, ezekkel további egy-két percig sütjük. A legvégén dobjuk hozzá a hagymákat, sózzuk, borsozzuk, és fél percig még rázogassuk, kevergessük. A legvégén facsarjunk rá egy gerezdnyi citromlevet és frissen fogyasszuk. Tálaláskor durvára aprított petrezselyemzölddel szórhatjuk.
Currys finomfőzelék
Hozzávalók:
• 1 ek vaj
• 2 ek olaj
• 2 szál tavaszi hagyma karikázva
• 1 tk currypor
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 fej karalábé hámozva, másfél centisre kockázva
• 4 szál sárgarépa, másfél centisre kockázva
• 25 dkg pucolt zöldborsó
• 4 dl alaplé
• 1 tk étkezési keményítő
• só, bors, csilipehely
• pár csepp citromlé
• tálaláshoz friss koriander vagy petrezselyemzöld
Egy lábosban, közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Egy-két perc alatt fonnyasszuk meg rajta a hagymát, fűszerezzük a curryporral, reszeljük rá a fokhagymát. Vigyázzunk, nehogy megégjen, inkább húzzuk le a tűzről. Borítsuk rá a karalábét és a répát, majd húzzuk vissza a tűzre. Egy-két percig folyamatosan kevergetve pirítsuk, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk. Fedjük le és kb. 13-14 percig főzzük. A zsenge borsót csak az utolsó percekben adjuk hozzá, mert hamarabb puhul. Végül fél dl vízzel keverjük ki a keményítőt, és sűrítsük be vele a főzeléket. Borsozzuk, sózzuk, ha kell. Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy korianderrel díszítsük.