Epres spárgasaláta
Hozzávalók:
● 6 ek. borecet
● 1 ek. méz
● só, bors
● 5 ek. repceolaj
● 50 g fenyőmag
● 1 kg spárga
● 500 g eper
● néhány levél bazsalikom
Elkészítés:
Az öntethez négy evőkanál vizet keverjünk össze a mézzel és az ecettel, tetszés szerint adjunk hozzá sót, borsot, majd keverjük hozzá az olajat! A fenyőmagot pirítsuk meg egy evőkanál olajon! Mossuk meg az epret, majd felezzük meg! A spárgát mossuk meg, pucoljuk meg, a fás véget vágjuk le, majd vágjuk leheletvékony szeletekre! A bazsalikomot szintén mossuk meg, és aprítsuk fel! Majd valamennyi összetevőt keverjük össze, és tálaljuk! Pofonegyszerű.
Szalonnás-sajtos zöldspárga
Hozzávalók:
• 1 kg zöld spárga
• 25 dkg kolozsvári szalonna vagy zsírosabb füstölt sonka
• 5 dkg parmezán sajt
• fél dl balzsamecet
• fekete bors
• 0,3 dl olívaolaj
Elkészítés:
A zöld spárgát szárvégénél vékonyan meghámozzuk, és megmossuk. A szalonnát kockára vágjuk, és kipirítjuk. Serpenyőben olívaolajat melegítünk, és a szárazra törölt zöld spárgákat lassan átpirítjuk. Hozzáadjuk a szalonnát, meglocsoljuk balzsamecettel, és ízesítjük frissen őrölt fekete borssal. Tálra szedjük, és parmezán sajtot forgácsolunk rá.
Epres, habos szívdesszert
Hozzávalók:
• 1 csomag eper
• 250 g finomliszt
• 1 ek. sütőpor
• 3 ek. cukor (1 ek. a tésztához, 2 ek. a masszához)
• 1/2 tk. só
• 6 ek. vaj
• 250 g tejszínhab
+ 250 g tejszínhab a tálaláshoz
Elkészítés:
Megmossuk az epret, félbevágjuk, majd szív alakot formálunk belőle. A megmaradt epret felkockázzuk, megcukrozzuk, és félretesszük. A sütőt “beizzítjuk” 200 °C-ra.
A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport, a sót, a cukrot és a vajat, és összedolgozzuk! Hozzáadjuk a tejszínhabot, összekeverjük. A masszát beleöntjük muffinsütőformába, a tetejére tesszük a szíveket, majd 12 percig sütjük. Tejszínhabbal és a maradék eperkockákkal tálaljuk.