4+1 tuti tipp, amitől tökéletes lesz a piskóta

nlc | 2014. Május 01.
A sütemények, torták tésztája régi mumus, nagyanyáinknak valamiért mindig sokkal jobban sikerültek a sütik, mint nekünk. Magas, könnyű, de nem felpúposodó piskótát sütni eddig szinte varázslatnak tűnt, ám most megvan a megoldás: csak 4 lépést kell betartanunk ahhoz, hogy a tökéletes sütit vehessük ki a sütőből.

1. Nem mindegy, hogy milyen liszt

Rászoktunk arra, hogy mindenhez univerzális, sima fehér finomlisztet használunk, márpedig ezt a jövendőbeli piskótánk egyáltalán nem szereti. Úgy tűnik, hogy a rétesliszt elengedhetetlen kellék, de nem akarunk belemenni a mi-hogyan-hat-mire-sütés-közben folyamat leírásába, elég annyi, hogy egész más lesz tőle a tészta állaga. Homogénebb, simább piskótát kapunk, ha nem sima finomlisztből készül. Nem az egész tésztát kell réteslisztből sütni, keverjük össze a liszteket egyharmad rétes-, kétharmad sima liszt arányban a legjobb eredményért.

2. Szobahőmérsékleten az igazi

Bármennyire is gyorsan szeretnénk elkészíteni a süteményünket, egy kis időt muszáj szánnunk arra, hogy az összetevők szoba-hőmérsékletűek legyenek. A tej, tojás és vaj a jó sütihez nem kerülhet a keverőtálba hűtőhidegen. A legjobb, ha a tojást egész éjszakára elöl tudjuk hagyni, de ha nincs rá időnk, akkor 5 percre tegyük bele csapmeleg vízbe, az is megteszi. A mikrót felejtsük el a melegítéshez, hiszen a tojást könnyen megfőzhetjük vele. A vajat és a tejet mikrózhatjuk, bár ezeknél fennáll a túlmelegítés veszélye, ami a tésztánk szempontjából megint nem szerencsés. A túlforrósított vajjal például simán félig megfőzzük a tojást a tésztában. A javaslatunk erre az, hogy ne hirtelen felindulásból süssünk, hanem tervezzük meg előző este, és akkor nincs a szobahőmérséklet körül probléma.

3. “Dob vagy hab, verjed, drága Dodi!”

A Csinibaba híres mondata persze csak a habverő erejéig érvényes a harmadik lépésre, sámánként körbedobolni nem kell a tésztánkat. Ne sajnáljuk az időt és a sebességet: miután összekevertük simára a tésztát, kapcsoljunk a legmagasabb fokozatra, és még 5 percig verjük a habverővel. Ettől extra krémes és homogén állaga lesz, nekünk pedig pont ez kell.

4. Vágd az asztalhoz!

A negyedik lépésben a tésztánk már a tortaformában van, eloszlattunk benne nagy odafigyeléssel. Ám nem elég az elegyengetés ahhoz, hogy a levegőbuborékok felszabaduljanak belőle, ezért kell párszor az asztalhoz ütögetni formástul azt a tésztát. Az asztalhoz verés hatására kijönnek a tésztába rejtőzött buborékok, amik akár a tökéletes piskóta gyilkosai lehetnek.

+1. Süsd rögtön!

Saját tapasztalat mindehhez még, hogy nem szabad sokáig állni hagyni a kikevert tésztát sütés előtt, mert akkor mindenféle kémiai folyamat indul el benne, aminek a hatására jól felpúposodik majd, és a fent leírt 4 lépés betartásának semmi értelme.

Exit mobile version