Étrendünkkel enyhíthetjük a kellemetlen premenstruációs tüneteket, a változáskori hőhullámokat, megelőzhetjük a cisztákat, miómákat. Vannak kifejezetten nőbarát élelmiszerek (mint például a káposztafélék, hagyma, retek) és a babfélék – ezekkel dolgoztunk most.
Babsaláta
A bab gazdag fehérjeforrás, vitaminokban és ásványi anyagokban dús. Az adzuki bab, a csicseriborsó és a fekete bab erősítik a reproduktív szerveket, stabilizálják a hormonegyensúlyt, megszüntetik a kellemetlen hőhullámokat.
Hozzávalók:
• 1 konzerv fehér bab
• 1 konzerv vörös bab vagy adzuki bab
• 20 dkg kelkáposztalevél
• 1 fej lila hagyma
• 1 kígyóuborka
• 2-3 fej hónapos retek
• petrezselyem
• oregánó
• só, bors
• 2 evőkanál repceolaj (vagy olíva)
• 2 evőkanál citromlé
• 1 kiskanál rizsszirup (vagy méz)
A konzerv babokat csepegtessük le. Ha száraz babot használunk, előző este hideg vízbe áztassuk be, másnap főzzük puhára. A kelkáposztát szedjük leveleire, vágjuk ki belőle középen a keményebb, eres részeket, majd hajtsuk félbe, és szeleteljük fel 1 centis csíkokra. Tegyük lobogó forró vízbe, majd 2 perc után vegyük ki. Csepegtessük le.
Szeleteljük fel a többi zöldséget: az uborkát félhold alakúra, a hagymát és a retket vékony szeletekre. Keverjük össze a kelkáposzta leveleivel és adjuk hozzá a kétféle babot. Hintsük meg oregánóval, felaprított petrezselyemmel. Az öntethez keverjük össze a citromot az olajjal, majd a rizssziruppal (vagy mézzel), fűszerezzük sóval, borssal.
Csicseriborsós tészta
A csicseriborsó B-vitaminban, folsavban gazdag, vastartalma növeli az energiát. Nagyon hasznos menstruáció vagy terhesség idején fogyasztani.
A kalcium felszívódását segíti napi egy evőkanál pirított szezámmag, ezt szórjuk salátára vagy tésztára.
Hozzávalók:
• 25 dkg csigatészta
• 1 konzerv csicseriborsó
• 1 póréhagyma
• 1 konzerv kukorica
• 1 maréknyi zöldbab
• 1 sárgarépa lereszelve
• 2-3 shíitake gomba
• só, bors
• oregánó
• 1-2 kanál növényi olaj
• negyed citrom leve
• 1-2 kiskanál szezámmag
Lobogó forró vízben főzzük ki a tésztát. Kevés olajon pároljuk meg a felkarikázott póréhagymát. Adjuk hozzá a felszeletelt shíitake gombát, a zöldbabot és a reszelt sárgarépát, és kevés víz hozzáadásával pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval. Amikor a zöldségek megpuhultak, tegyük hozzá a csicseriborsót és a kukoricát, és forgassuk össze. Locsoljuk meg kevés citromlével, és ezt a zöldségalapot keverjük össze a kifőtt tésztával.
Tipp: Olcsóbban kijövünk, ha száraz csicseriborsóból készítjük. Ebből elég 10 dkg, előző este hideg vízben beáztatva. Másnap 1-2 óra alatt puhára fő.
Alma-szeder kompót kölespudinggal
Az édes íznek általában relaxáló, nyugtató hatása van, de nem mindegy, hogy mivel érjük azt el. Könnyed édesítő a rizsszirup vagy a kukoricaszirup, esetleg malátaszirup, ezek már a nagyobb élelmiszerüzletek bio/natúr részlegén is megtalálhatók. A köles pedig kiváló kötőszövet-erősítő gabona.
Hozzávalók:
• 10 dkg köles
• kb. 6 dl víz
• 1 csipet só
• 1 db nagy alma, meghámozva
• 2 dl víz
• 5 evőkanál rizsszirup
• 1/2 bögre szeder
• 1 kiskanál reszelt gyömbér leve
• ½ kiskanál fahéj
• kevés citromlé
Főzzük krémesre a kölest nagyjából háromszor annyi vízben, a só hozzáadásával. Közben tegyük fel a vizet és a rizsszirupot főni, amikor forr, adjuk hozzá a feldarabolt almákat. Néhány perc után adjuk hozzá a szedret is. Ízesítsük fél citrom levével, a reszelt gyömbér kifacsart levével és a fahéjjal.
A kompótot a kölesre öntve, és azzal jól elkeverve tálaljuk.