Feltekert Cézár-saláta csirkével
Hozzávalók 8 tekercshez:
• 16 levél római saláta (kb. 1 nagy fej)
• 20 dkg csirkemellfilé
• só
• olívaolaj
• 1 evőkanál mustár
• 1 teáskanál szardellapaszta
• 3 evőkanál majonéz
• 3 levél bazsalikom
• Worcestershire-szósz ízlés szerint
• 15 dkg kenyér (kb. 3 szelet)
Elkészítés:
A csirkemellet besózzuk, apró kockákra vágjuk. Serpenyőben kevés olajat melegítünk, és közepes lángon megpirítjuk a felkockázott csirkemellet, majd félretesszük. A mustárt, kb. 4 evőkanál olívaolajat és a szardellapasztát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a majonézt, és botmixerrel összeturmixoljuk. Szükség esetén adunk hozzá sót, de figyeljünk arra, hogy a szardellapaszta sós lehet. Apróra vágott bazsalikomot és pár csepp Worcestershire-szószt keverünk hozzá (ezt már csak kanállal, nem kell turmixolni). A kenyér héját levágjuk, a belét felkockázzuk, majd sütőben megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni, és kicsit összetörjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, majd lecsepegtetjük. Száráról a vastag részt levágjuk, majd 2 levelet egymásra teszünk. Megkenjük a bekevert öntettel, majd megszórjuk a csirkedarabokkal és a pirított kenyérkockákkal. A levelet szorosan feltekerjük, és a roládot szükség szerint átkötjük egy vékony póréhagymadarabbal.
Finomfőzelék igazán finoman
Hozzávalók:
• 2 sárgarépa
• 1 karalábé
• 20 dkg krumpli
• 20 dkg borsó
• 10 dkg krémsajt
• só, bors
Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát, karalábét a borsónál nem sokkal nagyobb kockákra vágjuk. A krumpliból egy szemet félreteszünk, a maradékot szintén felkockázzuk. A zöldségeket annyi sós vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi őket. Amikor minden megpuhult, kivesszük az egészben hagyott burgonyát, hozzáadjuk a krémsajtot, majd botmixerrel vagy akár villával pürésítjük. Ezzel a keverékkel sűrítjük be a főzeléket, amit petrezselyemzöldjével, de akár más zöld fűszerekkel is ízesíthetünk.
Csőben sült tojás spenóttal és sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
• 30 dkg spenót
• 1 evőkanál vaj
• 2 evőkanál olívaolaj
• 4 gerezd fokhagyma
• 3 evőkanál tejföl 2 evőkanál tejszínnel elkeverve
• 10 dkg jól olvadó, zsíros sajt reszelve
• 4 tojás
• só
• frissen őrölt bors
• frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A vajat és az olajat egy serpenyőben felhevítjük. Rádobjuk a megpucolt, finomra vágott fokhagymát, fél percig fonnyasztjuk, amíg illatozni kezd, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett spenótleveleket. 5-7 percig pároljuk, amíg összeesik. Lehúzzuk a tűzről, szűrőbe tesszük, hogy kissé kihűljön.
Kisméretű, hőálló tálkák aljára egy-egy evőkanál tejszínnel elkevert tejfölt kanalazunk. Ezek tetejére elosztjuk a reszelt sajtot és a kinyomkodott spenótot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy-egy nagy csipet szerecsendióval. Mindegyikre ráütünk egy tojást, amit szintén megszórunk sóval és borssal.
A tálkákat közepes méretű tepsibe tesszük, és annyi forró vizet öntünk a tepsibe, amennyi a tálkák feléig felér. 10-12 percig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós marad. Azonnal tálaljuk.
Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!
Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol. |