Előző este egy kis zacskó áfonyát találtam elbújva a mélyhűtő sarkában, ezért még este gyorsan összeállítottam egy 10 perc keverési időt igénylő clafoutis-t, sütéssel együtt sem volt egy óra. Teljesen ideális sütemény, ha gyorsan valami finom, édes és könnyű desszertre vágyunk.
Ha nincs piteformánk, használhatunk bármilyen tortaformát vagy kisebb tepsit is. Én például a gyümölcstorta sütéséhez használt formát szoktam ilyenkor is használni.
A neten rengeteg clafoutis-receptet találunk, és nyugodtan variáljuk a gyümölcsöket és a fűszereket, mert elrontani biztos nem fogjuk.
Melegen és másnap kihűlve egyaránt nagyon finom desszert.
Tejszínhabbal valami fenséges nyári csemege! Készülhet friss és fagyasztott gyümölcsből is.
Hozzávalók
- 1 kis adag gyümölcs (annyi, hogy a piteforma alján szépen egyenletesen el tudjuk osztani)
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy negyed rúd vanília belseje
- 4 tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 csipet fahéj
- 2 dl tejszín (sűrű, magas zsírtartalmú tejszín, én a habmestert használom, mert sűrű és cukrozott) + felvert tejszín a tálaláshoz
- zsemlemorzsa+vaj a forma aljára
Az elkészítésről a Krisztina konyhája blogon olvashatsz!