Dijoni mustáros sertésszűz zöldborsókrémmel
Hozzávalók:
- 5-6 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 60 dkg zöldborsó
- 2 darab babérlevél
- fél kávéskanál zöld bors
- só
- 10 dkg vaj
- 1 szál lestyán
- 80 dkg sertésszűz
- fél kávéskanál durva szemű bors
- 1 evőkanál dijoni mustár
Elkészítése:
A zöldborsókrémhez 2 evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megmosott zöldborsót. Beletesszük a babérlevelet, az őrölt zöld borsot, majd sózzuk és készre pároljuk (nem kell alá vizet tenni). A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, kivesszük a babérleveleket, és botturmixszal összepürésítjük. Finomra vágott lestyánnal ízesítjük.
A sertésszüzeket egészben besózzuk, majd durva szemű borssal megszórjuk, kevés olívaolajba forgatjuk, és a grillen, erős parázson minden oldalát megsütve kb. 3-4 percig sütjük. A kész, felszeletelt húsokat átkenjünk a 2 evőkanál olívaolajjal összekevert dijoni mustárral, és a zöldborsókrém mellé tálaljuk.
Dinnyés bulgursaláta
Hozzávalók:
- pár csipet só
- ízlés szerint őrölt bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál citrom leve
- 4 fej (karikára vágva) retek
- 2 szál újhagyma
- 1 marék tökmag
- 25 dkg bulgur (sós vízben megfőzve)
- 1 szelet görögdinnye
Elkészítése:
A bulgurt összekeverjük a hagymával, a retekkel, a sóval, a borssal, majd a citromlével és az olajjal. 1-2 órára betesszük hűtőbe, majd fogyasztás előtt megszórjuk a tökmaggal és a felkockázott dinnyével.
Kapros túrós
Tészta:
- 20 dkg rétesliszt
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 3 dkg cukor
- csipet só
A tésztát összegyúrjuk, majd tepsi méretűre nyújtjuk. Belefektetjük a tepsibe, villával megszurkáljuk, és 175 fokon félig megsütjük.
Töltelék:
- 50 dkg krémtúró
- 1 csokornyi kapor
- 5 dkg vaníliás cukor
- 8 dkg cukor
- 3 egész tojás
- csipet só
Elkészítése:
A túrót összekeverjük a tojássárgákkal, a cukorral, a sóval és a finomra vágott kaporral. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a túrós masszához keverjük.
A félig sült tésztalapra rásimítjuk a túrós krémet, és visszatoljuk a sütőbe. 195 fokon sütjük, amíg finoman meg nem barnul a teteje.