A limonádékészítés egyik alapja a cukorszirup. Ez adja limonádénk édes ízét, ezzel érhetjük el, hogy ne kelljen cukorkristályokat rágcsálni ivás közben.
Így készül a cukorszirup:
Fél kg cukrot egy liter vízzel felforralunk, és hagyjuk feloldódni benne a cukrot, majd a kész szirupot lehűtjük. Ezzel édesítjük a limonádét. Ha inkább kihagynánk a cukrot, akkor használhatunk xilitet, mézet vagy egyéb alternatív édesítőszert is hozzá.
Hogyan variáljuk?
Az alaplimonádéhoz a cukorszirupon kívül csak citrom, ásványvíz vagy szóda és szükség szerint jég kell. Az alaplimonádét aromásíthatjuk fűszernövénnyel (menta, citromfű, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, levendula, stb.), vagy adhatunk hozzá további gyümölcsöket, zöldségeket frissen vagy fagyasztott formában. Nézzünk erre néhány ötletet!
Uborkás–mentás limonádé
Hozzávalók:
1 kígyóuborka
2 citrom leve
1 kis csokor menta
Cukorszirup
Víz/szóda
(Jég)
Az uborkát megmossuk, szárvégeit levágjuk, majd nagyobb darabokra aprítjuk és a mentalevelekkel együtt egy botmixerrel, kevés vízzel leturmixoljuk. Szitán átszűrjük, majd cukorsziruppal ízesítjük, citromlével savanyítjuk. Víz vagy szóda hozzáadásával hígítjuk, és jéggel kínáljuk.
Málna–lime limonádé
Hozzávalók
25 dkg málna
2 lime leve
Cukorszirup
Víz/szóda
(Jég)
A málnákat egy dobozban lefagyasztjuk. A cukorszirupból a poharakba öntünk, vízzel hígítjuk, lime levével savanyítjuk, majd a kész limonádéba szórjuk a fagyasztott málnaszemeket.
Dinnyés–bazsalikomos
Hozzávalók:
1 kg dinnye belső piros, kimagozott része
1 lime leve, citrom
Fél l víz
1 csokor bazsalikom
Cukorszirup
Jég
A dinnyét és a bazsalikomot leturmixoljuk, majd a vízzel hígítjuk. Lime vagy citrom levével és a cukorsziruppal ízesítjük. Sok jéggel kínáljuk.
TIPP: hozzáturmixolhatunk mentát, citromfüvet, de a bátrabbak korianderrel, kakukkfűvel is próbálkozhatnak!