A kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). “Alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen. A botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésnek ismert, legsúlyosabb élelmiszer-mérgezés, amely halállal is végződhet” – jelentette be szombaton Frum Zsuzsa, a Nébih sajtószóvivője.
Ezért elővigyázatosságból arra kérik a lakosságot, hogy a hivatal vizsgálatainak lezárásáig ne fogyasszanak a kistermelő “Gourmand company” márkajelzésű készítményeiből. A tájékoztatás szerint a Keksz Zsolt nevével jelzett termékek biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba.
Menjen orvoshoz, aki rosszul lett tőle
A Nébih az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat végez, a Heves megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és kötelezte őt termékeinek visszagyűjtésére. Felhívták a figyelmet arra: ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz.
A Nébih ingyenesen hívható zöldszámán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket.
Helytelen tárolás is okozhatja
A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt a szerves mérget rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, a szívműködés leállásával jár.
UPDATE: Az egri kistermelő a Facebook-oldalán tett közzé egy tájékoztatót a helyzetről, ők abban bíznak, hogy a vizsgálat tisztázza őket, mert szigorú elírások szerint dolgoznak:
“Tájékoztató! Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy cégünk és termékeink élelmiszermérgezéssel kapcsolatban felmerült. Nagyon sajnáljuk, hogy valaki veszélybe- és kórházba került, de bízunk abban, hogy nem a mi termékünk okozta! Egyenlőre nem zárult le a vizsgálat, folyamatban van, csak a gyanúja merült fel, hogy esetleg mi is érintettek vagyunk az ügyben. Mivel a mi termékeinket is fogyasztotta a beteg, ezért vizsgálnak meg minket is.
Eddig őstermelőként is szigorúbb sztenderdeket tartottunk be, mint az előírt és épp most szeretnénk egy új (HACCP-s) üzemet létrehozni. Tehát fontosnak tartottuk és tartjuk is a magas szintű élelmiszerhigiénia betartását! Feltételezzük, hogy a beteg más terméktől betegedett meg.”
Fotó: Facebook/Gourmand Company