Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Kádár Mónika | 2014. Július 03.
Az édességet szinte mindenki szereti, de igazán jó süteményt nem is olyan könnyű találni. Milyen a jó desszert mostanában? Körülnéztünk, milyen a kínálat a legjobb fővárosi cukrászatokban, önfeláldozóan ettük a macaronokat, eclaireket, mákos nudlikat, somlóikat és a többi luxusfinomságot, és ha már ott voltunk, magukkal a cukrászokkal is elbeszélgettünk.

Az utóbbi években elég szépen formálódó gasztronómiai forradalomban rengeteget változott az éttermi kultúra, és Budapest nemrégiben már a harmadik Michelin-csillagát gyűjtötte be. Egyre-másra nyílnak a remek és nem is feltétlenül drága helyek, lassan mindenféle nemzeti konyha megtalálható lesz a városban. Ha kis késéssel is, de a vidék is felzárkózik. Eddig viszont az volt az érzésünk, hogy a cukrászat valahogy lemaradt. Körutunk után egy picit nyugodtabbak vagyunk.

Gerbeaud: karamellizált dió aszúval

Kezdjük talán minden cukrászdák cukrászdájával, a Gerbeaud-val. A szinte már közintézménynek számító hely alapos változásokon ment keresztül 2009 óta. Az új vezető cukrásszal, Kolonics Zoltánnal együtt csodás alapanyagok, modern dizájn és különleges sütemények is érkeztek. A Michelin-csillagos Onyxot is üzemeltető Gerbeaud-ház marketingvezetője, Niszkács Anna azért biztosított minket, hogy az innovációs láztól a Dobos-tortát nem kell féltenünk. Már csak azért sem, mert az útikönyvek ajánlásainak köszönhetően ez a Gerbeaud legnépszerűbb terméke.

Megkóstoltuk és tényleg finom, ahogy a Kolonics Zoltán nevéhez fűződő modern édességeket is – mint a Baileys-torta vagy a bazsalikomos citrom – nagyon szerettük. A padlóra azonban a somlói galuskától kerültünk. Az a végtelen alázat és szeretet, amivel ezt a desszertet Kolonics megújította, egyszerűen lenyűgöző. Látványra pont olyan, mint a többi, de a különbségről az angolkrém, a karamellizált dió, a tokaji aszúba áztatott mazsola és a Valrhona csokiból készült krém gondoskodik.

Muszáj megemlíteni az egyik legérdekesebb ízválasztékú macaronkínálatot és a legendás macskanyelvet, illetve konyakos meggyet is. Utóbbi miatt minden évben 400 kiló meggyet tesznek el házilag, kézzel válogatva. A meggy persze magyar, ahogy számos egyéb alapanyag is, ez fontos szempont a Gerbeaud számára, de azt mondják, a nem egyenletes felhozatal miatt továbbra is rászorulnak külföldi forrásokra is.

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Az édességet szinte mindenki szereti, de igazán jó süteményt nem is olyan könnyű találni. Milyen a jó desszert mostanában? Körülnéztünk, milyen a kínálat a legjobb fővárosi cukrászatokban, önfeláldozóan ettük a macaronokat, eclaireket, mákos nudlikat, somlóikat és a többi luxusfinomságot, és ha már ott voltunk, magukkal a cukrászokkal is elbeszélgettünk.

Árak

Bár a Gerbeaud a hely és a minőség miatt sajnos valóban nem tartozik az olcsó cukrászdák közé (2-2500 forint körül egy desszert), elvitelre 50 százalékos kedvezményt biztosítanak, amivel máris sokkal elérhetőbbé válnak. A budaiaknak sem kell nélkülözniük az élményt, mivel a Gerbeaud még az idén egy új, ebédelős-vacsorázós, sütizős hellyel jelentkezik a második kerületben.

MÁK: megdöbbentően fiatalokra bízták

Bár a MÁK igazán nem cukrászda, lévén évek óta az egyik legjobb budapesti étterem, mindig is híres volt a desszertjeiről. Ráadásul a tulajdonosok nemrégiben két megdöbbentően fiatal szakemberre bízták a konyhát, így minden eddiginél kíváncsibbak voltunk rájuk. A máris díjakkal kényeztetett Mizsei János főz, míg Garai Ádám fut a cukrászpályán. Vicces módon Garai Ádám eredetileg nem is cukrász végzettségű, hanem szakács, de ez láthatóan a legkevésbé sem zavarja az alkotásban. Zsenge kora ellenére komoly tapasztalatokkal büszkélkedhet, például részt vett a Bocuse D’or (a leghíresebb nemzetközi szakácsverseny) magyar csapatának felkészítésében.

A MÁK-ban, jellegéből adódóan nincs állandó desszertkínálat, de bizonyos szabályok azért léteznek. A hely neve miatt mindig van valami mákos az étlapon, a csokoládé is kötelező, harmadikként pedig általában valami gyümölcsöst kóstolhatunk. Amikor ott jártunk, a mákos nudlit, a csoki-áfonya-narancs szeletet és egy ananász-kókusz desszertet próbáltunk ki. A vendégek körében persze itt is a csokoládé áll az első helyen, mi azért voltunk oda a legkevésbé. Sokkal izgalmasabbnak, eredetibbnek éreztük a nudlit, amit édes-sós fagylalttal tálaltak. Az ananász-kókusz desszertért pedig egyenesen rajongtunk. Az ecetes, sós, csilis marinált ananászszeletben kókuszhab várja az értő közönséget, körülötte kókuszchips, a tetején pedig ananászos kókuszfagylalt.

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Az édességet szinte mindenki szereti, de igazán jó süteményt nem is olyan könnyű találni. Milyen a jó desszert mostanában? Körülnéztünk, milyen a kínálat a legjobb fővárosi cukrászatokban, önfeláldozóan ettük a macaronokat, eclaireket, mákos nudlikat, somlóikat és a többi luxusfinomságot, és ha már ott voltunk, magukkal a cukrászokkal is elbeszélgettünk.

Árak

A MÁK süteményei 1500 forintos egységáron kaphatóak, ami azért már meglehetősen közel áll a kávézóláncok áraihoz, de az ebédmenü részeként (2 fogás 2800 Ft, 3 fogás 3500 Ft) még olcsóbban hozzájuthatunk. Ha pedig vacsorázni ülünk be, megkóstolhatjuk valamelyik csodás házi lekvárjukat is, a végén pedig mindenkinek petit four minidesszert jár.

Gresham: évek óta ragyogó az eclair

A The Fours Seasons Gresham Palace cukrászata szélesebb körben kicsit talán kevésbé ismert, de a szakma kezdettől fogva nyilván tartja Szűcs Árpádot. A fiatal cukrász rendkívül visszafogott, ha saját képességeiről kell beszélni, de amint alapanyagokról vagy a süteményekről esik szó, gyorsan belemelegszik. A Londont is megjárt szakember számára a minőség mellett az is lényeges, hogy minél több helyi forrást használjon. Így kerül reggelente békési lisztből készült péksütemény és Cserpes joghurt például a luxusszálloda vendégeinek asztalára. De a legnépszerűbb és mindenki számára elérhető sütemény, a Rigó Jancsi csokoládéja is helyi beszállítótól származik, a jó hírű Rózsavölgyi csokoládészalonból.

A kedvelt desszertek között szerepel még az eclair, melynek mi is állhatatos rajongói voltunk már évek óta – egészen addig, míg meg nem kóstoltuk a Gresham panna cottáját. A varázslatosan selymes, egyszerre édes és üdítő édesség egyik titka egy különleges, karamellizált fehér csokoládé a Valrhona-háztól. A nemzetközi trendeket követve az eclairből már gyümölcsös is kapható, de mi még mindig jobban kedveljük a hagyományos változatot.

A glutén-, laktóz- és cukormentes édességre vágyók is megtalálják számításukat az Opera szeletben, ma már ez is fontos szempont. A kínálatban szerepel még számos híres francia és olasz édesség, végül is a Gresham gasztronómiai csapatának jelentős része olasz, legnagyobb meglepetésünkre Szűcs Árpád folyékonyan beszéli a nyelvet. Az éppen elérhető kínálatot természetesen befolyásolják a szezonális lehetőségek és az étterem menüje is, ezért állandó az egyeztetés Leonardo Di Clemente, az executive chef és a cukrászat vezetője között.

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Az édességet szinte mindenki szereti, de igazán jó süteményt nem is olyan könnyű találni. Milyen a jó desszert mostanában? Körülnéztünk, milyen a kínálat a legjobb fővárosi cukrászatokban, önfeláldozóan ettük a macaronokat, eclaireket, mákos nudlikat, somlóikat és a többi luxusfinomságot, és ha már ott voltunk, magukkal a cukrászokkal is elbeszélgettünk.

Árak

Ötcsillagos luxusszállodáról lévén szó, nyilván a Gresham sem a legolcsóbb helyek egyike (900-1300 forint között mozognak a desszertárak), 6500 forintért mondjuk egy egész élménycsomagot vehetünk Herend délutáni tea néven. És akkor még nem beszéltünk a csodás kilátásról, valamint a talán legjobb magyar felszolgálógárdáról.

Le Meridien: 300 forintért egy falat Franciaország

Azt szoktuk gondolni, a franciák értik igazán ezt a cukrászat-dolgot, és van is ebben valami. A Le Meridien ugyan már csak nevében francia, de Mázás István cukrászmester személye garantálja az eredeti minőséget. De hogy a magyar tradíciókat is népszerűsítsék, péntekenként kizárólag magyar desszertek kaphatóak.

Még a legfrissebb trendeknek megfelelő, megdöbbentően látványos és különleges új eclairek között is jutott hely a klasszikus ízek mellett egy kis barackpálinkának, meggynek és máknak. Mázás István szerint a regionális ízek egyébként is jobban érdeklik az idelátogatókat, egyre kevesebben keresik decemberben a jamaicai epret, sokkal inkább érdeklődnek a magyar sajátosságok iránt.

Több eclairt sikerült megkóstolnunk, és igen nagy hatást is tettek ránk, de mégsem tudták túlszárnyalni a Le Meridien macaronját. Azon belül is a vaníliás lopta be magát a szívünkbe, de nagyon.

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Az édességet szinte mindenki szereti, de igazán jó süteményt nem is olyan könnyű találni. Milyen a jó desszert mostanában? Körülnéztünk, milyen a kínálat a legjobb fővárosi cukrászatokban, önfeláldozóan ettük a macaronokat, eclaireket, mákos nudlikat, somlóikat és a többi luxusfinomságot, és ha már ott voltunk, magukkal a cukrászokkal is elbeszélgettünk.

Árak

Ráadásul még az ára sem mondható kirívónak, az öt csillag ellenére sem, már 300 forintért miénk lehet egy falat Franciaország. Természetesen a csokoládérajongók számára is akad finomság, a méltán híres Royal Chocolate torta már évek óta a hozzáértők kedvence, igen jó áron kapható elvitelre is. Délutánonként pedig az English coffee break keretében 2200 forintért lehet szendvicset, süteményt és forró italt fogyasztani – egészen versenyképes ajánlat.

Nobu: a kókusz-passiógyümölcs páros nyert

A Nobu ugyan elsősorban halételeiről és az ázsiai ízekről híres, némileg titokban ott is működik egy nemzetközi szintű cukrászműhely. A Nobu cukrásza, Baranyai Péter az egyik legszerényebb ember, akivel valaha találkoztunk, talán ezért is kerülte el eddig a sajtóvisszhang, pedig igazán van mire büszkének lennie. A Nobu desszertétlapján persze számos édesség körülbelül ugyanaz, mint az összes többi Nobuban, de szerencsére az étteremlánc nem korlátozza a helyi séfek és cukrászok kreativitását.

Nem ettünk még ugyan csokis bento boxot vagy New York-sajttortát másik Nobuban, de az biztos, hogy Budapesten fantasztikusan finomak. Megkérdeztük, a sajttorta itt is Philadelphia sajtból készül – úgy látszik, a megfelelő ember ebből is tud különlegeset alkotni. Abból, amit kóstoltunk, egy klasszikus Nobu-fogás lett a kedvencünk, egy kókuszos, passiógyümölcsös csoda. A hivatalos nevén Matsuhisha Passion Brûlée. Ez fej fej mellett futott be a nem kevésbé babonázó nevű  Dark Chocolate Sphere-rel, ami az étcsokoládét hozza össze a mangóval és passiógyümölccsel.

A Nobura jellemző egzotikus ízek mellett azért itt is lehet regionális desszertet találni. A csak a magyar étteremben kapható, újraértelmezett Sacher-szelet csokoládéganache-sal, csokifagyival és sárgabaracksorbet-val idézi meg a nagy klasszikust, egészen egyedi módon.

Mit tud egy kétezer forintos tortaszelet?

Az édességet szinte mindenki szereti, de igazán jó süteményt nem is olyan könnyű találni. Milyen a jó desszert mostanában? Körülnéztünk, milyen a kínálat a legjobb fővárosi cukrászatokban, önfeláldozóan ettük a macaronokat, eclaireket, mákos nudlikat, somlóikat és a többi luxusfinomságot, és ha már ott voltunk, magukkal a cukrászokkal is elbeszélgettünk.

Árak

Sajnos a Nobu sem tartozik az olcsó helyek közé, 2200-2500 forint egy desszert, viszont délutánonként itt is remek ajánlattal várják a desszertek rajongóit: 2000 forintért kávé-tea és egy édesség lehet a miénk.

Még több desszert és információ a szerző blogjában.

Exit mobile version