Az ízpárokat bemutató sorozatunkból nem maradhat ki a nyár egyik nagy kedvence, a meggy és csoki párosa sem. A friss meggy kicsit savanykás ízét nagyon jól kiegészíti az étcsoki, ahogy azt már a lúdláb tortánál, vagy akár a konyakos meggynél megszokhattuk. Most 3 olyan csokis–meggyes receptet ajánlunk, amit könnyedén elkészíthetünk még a meleg nyári napokon is.
Csokis túrókrémes meggyes lepény
Hozzávalók kb. 4 szelethez:
25 dkg mirelit leveles tészta kiolvasztva
10 dkg tejföl
10 dkg tehéntúró
4 dkg porcukor
5 dkg étcsokoládé apróra vágva
kb. 20 dkg meggy
1 tojás a lekenéshez
A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, és kimagozzuk. A kiolvasztott leveles tésztát enyhén kinyújtjuk, és téglalap alakú darabokat vágunk belőle. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A tejfölt kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a túrót és végül az apróra vágott étcsokoládét, és összekeverjük. A csokis túrókrémmel megkenjük a leveles tészta szeleteket, majd telerakjuk magozott meggyel. A tészta széleit felhajtjuk és lekenjük egy elhabart tojással. Tepsire helyezzük, sütőbe toljuk, és kb. 20 percig sütjük, míg a széleken szépen megpirul a tészta.
Csokis meggyes falatkák
Hozzávalók kb. 25 db-hoz:
1 tojás
12 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 mk. vaníliakivonat (elhagyható)
17 dkg búzaliszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
fél mk. szódabikarbóna
fél mk. sütőpor
5 dkg étcsokoládé
kb. 30 szem meggy
A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, és kimagozzuk, az étcsokoládét apró kockákra vágjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki 1 tepsit. A puha vajat kikeverjük a cukorral és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a tojást is, és alaposan elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a kakaóport, a szódabikarbónát és a sütőport, és összekeverjük. A lisztes keveréket fokozatosan hozzáadjuk a vajas tál tartalmához, elkeverjük, majd a masszát kb. 15-20 percre hűtőbe tesszük. Elővesszük a hűtőből és kis, kb. 2-2,5 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, tepsire helyezzük és közepükbe ujjunkkal kis mélyedést nyomunk, amibe beleültetünk 1-1 pici darab csokoládét és 1-1 szem meggyet. Kb. 15 percig sütjük, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.
Pohárkrém csokis meggylekvárral
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
A csokis meggylekvár:
20 dkg meggy
5 dkg cukor
5 dkg étcsokoládé
A krémhez:
20 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
2 dl hideg habtejszín felverve
A díszítéshez:
2-3 kocka étcsokoládé
pár szem meggy
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy lábasba tesszük a cukorral együtt. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 20-25 perc alatt sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk az étcsokoládét, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. 1 dl-es poharak aljába kanalazzuk a kihűlt csokis meggylekvárt, és rákanalazzuk a mascarponekrémet. A pohárkémek tetejére csokoládét reszelünk, és 1-1 szem magozott meggyel díszítjük.