A nagymama lángosa
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 1 db tojás
- 1 nagy pohár kefir (jobb, ha nem kaukázusi)
- 1 zacskó instant élesztő (fél kiló liszthez)
- 1 tk só
Elkészítése:
A lisztet, sót, élesztőport összekeverjük. A keveréket bedagasztjuk a kefirrel és az egész tojással. (Ezt lehet kenyérsütőgéppel is.) Ha a tészta túl lisztes, lehet lágyítani tejjel, tejföllel. A nagymama eredeti receptje szerint az összeállított tésztát egy éjszakán át hideg helyen kelesztjük, másnap sütjük. Így tényleg kezelhetőbb, de meleg helyen kelesztve is finom lesz. A megkelt tésztából maréknyi cipókat szaggatunk, levegőben körszerűvé (kör úgysem lesz soha) huzigáljuk a kezünkkel, és nagyon forró, bő olajban kisütjük. A lángos frissen sülve az igazi, tejföllel, fokhagymával és sajttal a tetején, de meg lehet bolondítani lila hagymával, sonkával, a balatoni lángosozók minden ötletével.