Három különleges fogás: ezt is lehet paradicsomból

Szatmári Feri | 2014. Július 17.
A nyári meleget csakis az illatos, érett, édes paradicsomok miatt vagyok hajlandó megbocsátani. Nyersen csak úgy, magában a reggelihez, ebédre mondjuk egy hideg levesnek elkészítve, délután egy sima vajas kenyér mellé, vacsorára pedig valamilyen gyors és egyszerű formában elkészítve szeretem.

A következő három étel azért is tartozik a kedvenceim közé, mert azután is éppen olyan szuperül fogyaszthatóak, miután kihűltek. Sőt! Nem igényelnek túl nagy  konyhai jártasságot, a végeredmény mégis villantós lesz majd. Sajnos a sütőt be kell majd kapcsolni, de szerintem mindhárom fogásért megéri egy kicsit a trópusokra “utazni”.

 

Paradicsomos-édesburgonyás lepényke

Hozzávalók:
• 30 dkg édesburgonya, kockázva
• 8-10 szem koktélparadicsom felezve, vagy 2-3 kisebb paradicsom negyedelve
• 15 dkg csirkemellfilé, kockázva
• 15 dkg fetasajt, kockázva
• 1-2 kanál sűrű paradicsomlé
• 1 tk friss, finomra aprított kakukkfű
• 1 csomag bolti leveles tészta (ha mirelit, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra és használjunk sütőport)
• só, frissen őrölt bors
• 1-2 ek olívaolaj
• 1 egész tojás
• 1 doboz tejföl

 1. A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A leveles tésztát terítsük ki, és sütőpapírostól tegyük egy sütőlemezre, tepsire.

2. A feltét összes hozzávalóját (a paradicsomlé kivételével) tegyük egy nagyobb keverőtálba, sózzuk, borsozzuk és óvatosan forgassuk össze.

3. Mielőtt ráborítanánk a tésztára, a tészta szélétől 3 cm-re egy késsel óvatosan (ne teljesen vágjuk át) karcoljunk egy keretet. Erre azért van szükség, hogy ez a sáv a sülés során szépen megemelkedjen és esztétikusabbá tegye a lepényünket.

4. Ezt a peremet hagyjuk üresen, a többi részt kenjük meg a paradicsomlével és egyenletesen terítsük el rajta a tölteléket. A tojást verjük fel és kenjük meg vele a 3 centis üres keretet.

5. 18-20 perc alatt süssük készre. Kikevert, hideg tejföllel kínálom.

 

Paradicsomos-húsos pite

Hozzávalók a tésztához:
• 40 dkg liszt
• 25 dkg hideg vaj
• 1 dl jéghideg víz
• csipet só

A töltelékhez:
• 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
• 1 kisebb gerezd fokhagyma
• 15 dkg darált pulyka- vagy csirkemell
• 2 dl tejszín
• 1 dl tejföl
• 1 egész tojás
• 1 zacskó minimozzarella
• 10-12 szem koktélparadicsom vagy 3-4 közepes paradicsom negyedelve
• 5 dkg reszelhető sajt
• só, bors, friss bazsalikom

 1. A tésztához első körben egy nagyobb keverőtálban összemorzsoljuk a vajat a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen túl a tészta. Adjuk hozzá a víz kétharmadát, finoman sózzuk és pár perc alatt gyúrjuk össze. Csomagoljuk frissen tartó fóliába és fél órára tegyük hűtőbe.

2. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Rászórom a hagymát, pár perc alatt megpárolom. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a darált húst és fehérre pirítom. Sózom, borsozom. Hagyom kihűlni.

3. A pihentetett tésztát kinyújtom 3-4 mm vastagra, és kibélelek vele egy kb. 24 cm átmérőjű piteformát. Akkor jó a méret, ha 1-2 centivel túlnyúlik a forma peremén. (Ha nincsen, akkor használhatunk egy hőálló nyelű serpenyőt is. Ebben az esetben sütőpapírral bélelem.)

4. Megszurkálom villával és 10 percig elősütöm. A legjobb, ha száraz babbal kibélelem és úgy sütöm, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel.

5. Közben egy keverőtálban a tojást kikeverem a tejszínnel, reszelt sajttal és a tejföllel. Fűszerezem sóval, borssal, finomra aprított bazsalikommal. Hozzáforgatom a húsos, kihűlt alapot és az egészet beleöntöm az elősütött tésztába.

6. A paradicsomokat és a mozzarellagolyókat beleszórom és kb. 40 percig sütöm. Langyosra hűtve tálalom.

 

Paradicsomos töltött padlizsán

Hozzávalók 2 adaghoz:
• 1 nagyobb padlizsán
• 3 ek olaj
• 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
• 2 gerezd fokhagyma
• 35 dkg darált sertéshús
• 1 csokor friss petrezselyemzöld
• fél tk őrölt kömény
• 1 dl paradicsomlé
• 1 ek zsemlemorzsa
• 2 ek sós földimogyoró
• só, frissen őrölt bors

 1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

2. A padlizsánt hosszában vágjuk ketté. Kanalazzuk ki a belsejét, daraboljuk fel.

3. Egy serpenyőt hevítsünk fel, locsoljuk meg az olajjal és pirítsuk meg rajta a hagymát. Finoman sózzuk.

4. Reszeljük rá a fokhagymát, fűszerezzük a köménnyel, majd adjuk hozzá a húst és a padlizsán felaprított belsejét. A hús kifehéredéséig kevergessük.

5. Adjuk hozzá a paradicsomlevet és a petrezselyem kétharmadát. Forraljuk 1-2 percig.

6. A mogyorót és a zsemlemorzsát pirítsuk aranysárgára egy serpenyőben, majd a maradék petrezselyemmel egy konyhai aprítóban zúzzuk morzsásra az egészet.

7. A tölteléket adagoljuk a padlizsánba, szórjuk meg a morzsával és 20-23 perc alatt süssük készre. Morzsa helyett használhatunk sajtot is. (kb. 10 dkg).

Exit mobile version