Sajtos, pestós mini muffinok
Hozzávalók 12-15 darabhoz:
2 tojás
8 dkg puha vaj
13 dkg túró
1 dl tej
20 dkg búzaliszt
8 dkg reszelt sajt (gouda/cheddar)
1 mk. só
1 ek. sütőpor
2-3 ek. pesto
A tojásokat kikeverjük a puha vajjal, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a tejet, és elkeverjük. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sót és a sütőport, elkeverjük, majd beleszórjuk a reszelt sajtot is és összeforgatjuk. Kivajazott, kilisztezett muffinsütőbe adagoljuk a masszát: 1 kanálnyi tésztát a mélyedésbe teszünk, rákanalazunk egy mokkáskanálnyi pestót, majd egy újabb evőkanálnyi masszát teszünk rá – úgy, hogy a mélyedések kétharmadáig érjen a tészta. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Csicseriborsó saláta
Hozzávalók:
40 dkg csicseriborsó (konzerv)
fél fej lila hagyma
20 dkg koktélparadicsom
1 kígyóuborka
3-4 ek. olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors
A csicseriborsót lecsepegtetjük, hideg vízzel átöblítjük, és egy nagy tálba öntjük. A lila hagymát meghámozzuk, és felaprítjuk, a koktélparadicsomot és a kígyóuborkát feldaraboljuk. A zöldségeket összeforgatjuk – közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát –, majd meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és hűtőben állni hagyjuk.
Áfonyás, szedres könnyed nyári sütemény
Hozzávalók egy 20×20-as méretű tepsihez:
9 dkg puha vaj
9 dkg natúr joghurt
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojás
20 dkg liszt
1 kk. sütőpor
15 dkg szeder és áfonya vegyesen
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a joghurtot, és alaposan összekeverjük. Hozzászitáljuk a sütőporral elegyített lisztet, és összekeverjük. Az áfonyát és a szedret megmossuk, lecsepegtetjük és a masszához adjuk, óvatosan összeforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt 20×20-as tepsibe egyengetjük és 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.