Paradicsomos–húsos pite
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj
- 1 dl jéghideg víz
- csipet só
A töltelékhez:
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- 15 dkg darált pulyka- vagy csirkemell
- 2 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 1 egész tojás
- 1 zacskó minimozzarella
- 10-12 szem koktélparadicsom vagy 3-4 közepes paradicsom negyedelve
- 5 dkg reszelhető sajt
- só, bors, friss bazsalikom
Elkészítése:
1. A tésztához első körben egy nagyobb keverőtálban összemorzsoljuk a vajat a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen túl a tészta. Adjuk hozzá a víz kétharmadát, finoman sózzuk, és pár perc alatt gyúrjuk össze. Csomagoljuk frissen tartó fóliába, és fél órára tegyük hűtőbe.
2. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Rászórom a hagymát, pár perc alatt megpárolom. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a darált húst, és fehérre pirítom. Sózom, borsozom. Hagyom kihűlni.
3. A pihentetett tésztát kinyújtom 3-4 mm vastagra, és kibélelek vele egy 24 cm átmérőjű piteformát. Akkor jó a méret, ha 1-2 centivel túlnyúlik a forma peremén. (Ha nincsen, akkor használhatunk egy hőálló nyelű serpenyőt is. Ebben az esetben sütőpapírral bélelem.)
4. Megszurkálom villával, és 10 percig elősütöm. A legjobb, ha száraz babbal kibélelem és úgy sütöm, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel.
5. Közben egy keverőtálban a tojást kikeverem a tejszínnel, reszelt sajttal és a tejföllel. Fűszerezem sóval, borssal, finomra aprított bazsalikommal. Hozzáforgatom a húsos, kihűlt alapot, és az egészet beleöntöm az elősütött tésztába.
6. A paradicsomokat és a mozzarellagolyókat beleszórom, és 40 percig sütöm. Langyosra hűtve tálalom.