Mit főzzek ma vacsira? Paradicsomos lepényt!

nlc | 2014. Július 30.
Már napok óta szemezünk egy paradicsomos lepény receptjével, ma itt az ideje, hogy kipróbáljuk. A hozzávalókból mindent szeretünk, így csak jó sülhet ki belőle.

Paradicsomos–húsos pite

Hozzávalók a tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítése:

1. A tésztához első körben egy nagyobb keverőtálban összemorzsoljuk a vajat a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, ne melegedjen túl a tészta. Adjuk hozzá a víz kétharmadát, finoman sózzuk, és pár perc alatt gyúrjuk össze. Csomagoljuk frissen tartó fóliába, és fél órára tegyük hűtőbe.

2. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Rászórom a hagymát, pár perc alatt megpárolom. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a darált húst, és fehérre pirítom. Sózom, borsozom. Hagyom kihűlni.

3. A pihentetett tésztát kinyújtom 3-4 mm vastagra, és kibélelek vele egy 24 cm átmérőjű piteformát. Akkor jó a méret, ha 1-2 centivel túlnyúlik a forma peremén. (Ha nincsen, akkor használhatunk egy hőálló nyelű serpenyőt is. Ebben az esetben sütőpapírral bélelem.)

4. Megszurkálom villával, és 10 percig elősütöm. A legjobb, ha száraz babbal kibélelem és úgy sütöm, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel.

5. Közben egy keverőtálban a tojást kikeverem a tejszínnel, reszelt sajttal és a tejföllel. Fűszerezem sóval, borssal, finomra aprított bazsalikommal. Hozzáforgatom a húsos, kihűlt alapot, és az egészet beleöntöm az elősütött tésztába.

6. A paradicsomokat és a mozzarellagolyókat beleszórom, és 40 percig sütöm. Langyosra hűtve tálalom.

Exit mobile version