Hűsítők házilag a balkonnövényekből

cafeblog/balkonada | 2014. Augusztus 07.
Szomjoltásra legjobb a tiszta víz, de ez egy idő után unalmassá válik. Valami ízesebbre, csábítóbbra vágyunk. Semmi gond, ha jó háziasszonyokhoz illően a balkonon nevelünk pár fűszernövényt is.

1. Jégkockába zárt aroma

A balkonon felnevelt növényeket jégbe zárhatjuk, hogy aztán akár hónapok múlva is élvezhessük üdítő ízüket. A jégkockatartóba helyezzük be az epret, mentát, bazsalikomot, citromfüvet, levendulavirágokat stb., majd töltsük fel vízzel. Az elkészült jégkockák szörpökbe, üdítőkbe, koktélokba helyezve a hűsítő hatás mellett pikáns ízt is biztosítanak.

2. Mentás limonádé

Hagyományos, jól bevált módon limonádét készítünk citrommal, tetszőleges édesítőszerrel, szénsavas vagy szénsavmentes vízzel. Tetszés szerinti mennyiségű jégkockát – ami akár jégkockába zárt aroma is lehet – és 8-10 mentalevelet teszünk bele. A mentaíz különösen frissítő hatású.

3. Levendulaüdítő

10 szál levendula virágját szedjük le a szárról, és 5 dkg cukorral és 1 liter vízzel készült cukorsziruppal forrázzuk le. Egy óra állás után szűrjük le és ízlés szerinti mennyiségű frissen csavart citromlével savanyítsuk. Szénszavas és szénsavmentes vízzel hígítva is kitűnő. Igazi ínyencek mentalevéllel is megbolondíthatják.

A Balkonada blogon még több hűsítő ötletet találsz!

Exit mobile version