Szilvás máglyarakás
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 3-4 kifli (használhatunk kissé száraz kiflit is)
- 2 tojássárgája
- 2 dl tej
- 6 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 40 dkg szilva
- 2 ek. barna cukor
- csipet fahéj
A habhoz:
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- fél citrom héja és leve
- kevés vaj és morzsa a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A kifliket felkarikázzuk, a tejet felmelegítjük a cukorral, elkeverjük benne a tojássárgáját és a citromhéjat. Ezzel az öntettel locsoljuk le a kifliket, és jól átforgatjuk őket. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, felnegyedeljük, majd összeforgatjuk őket a barna cukorral és a fahéjjal. A megáztatott kifliket egy nagy formában vagy több kisebb tálkában szétadagoljuk. Belenyomkodjuk a fahéjas szilvát, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Közben a tojásfehérjét a cukorral alaposan elkeverjük, majd a citromhéjat és a citromlevet is hozzáadva kemény habbá verjük. A sütőből kivéve ezt kanalazzuk a süteményre, majd 10 percre visszahelyezzük a sütőbe, hogy megbarnuljon és megkeményedjen. Langyosan tálaljuk.
Tipp: aki szereti a diót, a fahéj mellett pörkölt dióval is elkeverheti a szilvát.