Mit főzzek ma ebédre? Svéd különlegességet!

nlc | 2014. Szeptember 13.
Van élet a svéd konyhában a húsgolyón túl, bár elhisszük, hogy nehéz elképzelni. Ma ebédre egy remek svéd étellel próbálkozunk, ami távolról sem tartalmaz egyetlen húsgolyót sem.

Kålpudding, avagy kelkáposztafelfújt vörösáfonya- és almaszósszal

Hozzávalók 3 személyre:

Vörösáfonya- és almaszósz:

Elkészítése:

A puding itt nem a magyar édes pudingot jelenti, hanem az angolszász nyelvben használt felfújtat.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A tejben főzzük meg a rizst úgy, hogy kicsit hígítjuk vízzel, hogy ne égjen le. A húst kikeverjük a sóval, a borssal és a tojással. A leveleire szedett kelkáposztát forrásban lévő vízben két-három percet főzzük. A kockára vágott hagymát alacsony hőfokon karamellizáljuk.

Egy kivajazott jénait béleljünk ki a káposztalevelek felével, erre terítsük rá a karamelizállt hagymával és a rizzsel elkevert húsmasszát, majd takarjuk be a megmaradt kelkáposztalevelekkel. Alufóliával letakarva fél óra alatt készre sül. A pudinghoz kínált szószhoz a nem túl vékonyra szeletelt almát meglocsoljuk a citrommal, hozzáadjuk a cukrot és a vörös áfonyát. Pár perc alatt összerottyantjuk.

Exit mobile version