Kålpudding, avagy kelkáposztafelfújt vörösáfonya- és almaszósszal
Hozzávalók 3 személyre:
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 1 mk. őrölt bors
- 400 g marhacomb (másfajta marhahús is jó)
- 1 dl rizs
- 10 g (olvasztott) margarin
- 1 db (kb. 300 g) kelkáposzta
- sonkahagyma
Vörösáfonya- és almaszósz:
- fél citrom leve
- 1 alma
- 3 ek. porcukor
- 3 dl (mélyhűtött) vörös áfonya
Elkészítése:
A puding itt nem a magyar édes pudingot jelenti, hanem az angolszász nyelvben használt felfújtat.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A tejben főzzük meg a rizst úgy, hogy kicsit hígítjuk vízzel, hogy ne égjen le. A húst kikeverjük a sóval, a borssal és a tojással. A leveleire szedett kelkáposztát forrásban lévő vízben két-három percet főzzük. A kockára vágott hagymát alacsony hőfokon karamellizáljuk.
Egy kivajazott jénait béleljünk ki a káposztalevelek felével, erre terítsük rá a karamelizállt hagymával és a rizzsel elkevert húsmasszát, majd takarjuk be a megmaradt kelkáposztalevelekkel. Alufóliával letakarva fél óra alatt készre sül. A pudinghoz kínált szószhoz a nem túl vékonyra szeletelt almát meglocsoljuk a citrommal, hozzáadjuk a cukrot és a vörös áfonyát. Pár perc alatt összerottyantjuk.