Mit főzzek ma vacsira? Körtés pitét!

nlc | 2014. Szeptember 22.
Jó, a pite előtt esetleg egy szendvicset még adunk ma a családnak, de a főszereplő biztos, hogy ez az új recept lesz, amit muszáj munka után megsütnünk.

Gesztenyés-körtés pite

Hozzávalók 12 szelethez:

Töltelék:

Elkészítése:

A lisztet a vajjal vagy margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.

A töltelékhez a gesztenyemasszát lereszeljük, majd a tejszínnel és a tojássárgájával simára dolgozzuk. Az előkészített formába simítjuk. A körtéket hámozzuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd a hátát késsel beirdaljuk, hogy sütés közben könnyebben puhuljon. A gesztenyekrémbe nyomjuk, meghintjük fahéjjal. A leeső tésztarészből 2 hosszú rudat sodrunk, összesodorjuk őket, és a körben pite szélére helyezzük. Megkenjük tojással, 12-15 perc alatt megsütjük. 

Exit mobile version