Kelbimbó csőben sütve, gazdagon
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 600 g kelbimbó
- 1/2 l zöldségleves (kockából)
A tésztához:
- 150 g búzaliszt
- 100 g zabpehely
- 15 g friss élesztő
- 1/2 l tej
- 1 tojássárgája
- 30 g vaj
- 1/2 kk. só
- 1 kk. cukor
Az öntethez:
- 4 tojás
- 120 g zsíros szalonna
- 125 ml édes tejszín
- 50 g reszelt parmezán
- só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
Készítsük el az élesztős tésztát: az élesztőt oldjuk fel a langyos tejben, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi szoba-hőmérsékletű hozzávalót, gyúrjuk össze, és fedő alatt, meleg helyen kelesszük 30 percig. Közben mossuk, és tisztítsuk meg a kelbimbót. A kelbimbók szárát kereszt alakban vágjuk be, majd a zöldséglevesben pároljuk meg. Kb. 20 perc múlva szedjük ki a kelbimbót a levesből, és hűtsük ki.
Az öntethez egy tálban keverjük össze a tojást a tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval, majd adjuk hozzá a parmezánt és a kockára vágott szalonnát. A megkelt tésztát simítsuk a kizsírozott formába, terítsük el rajta a lecsepegtetett kelbimbót, locsoljuk meg a tojásos tejszínnel, és előmelegített sütőben, 220 fokon 30 perc alatt süssük át.