Rakhatunk például a csomagjába különféle magvakat, sajtokat, jó, ha mindig visz magával valamilyen szezonális gyümölcsöt, innivalót és ha időnk engedi, készíthetünk neki házilag is egy-két finomságot. Most egy sós és egy édes receptet hoztunk, melyek garantáltan jól fognak esni két tanóra között.
Tortillatekercs, a szendvicspótlék
Hozzávalók kb. 10 db tekercshez:
2-3 db tortillalap
5 dkg zöldfűszeres krémsajt
10 dkg csirkemellsonka
8-10 dkg gouda sajt – szeletelve
néhány levél jégsaláta
A tortillalapokat mikrohullámú sütőben vagy sütőben pár perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, megkenjük a zöldfűszeres krémsajttal, ráterítjük a salátaleveleket, a sonka- és sajtszeleteket úgy, hogy teljesen beterítsék a tortillalapot. Ha minden rajta van, szorosan feltekerjük a tortillát, majd kb. 2 cm széles darabokra vágjuk és szorosan egymás mellé rakjuk őket a tízórais dobozban, vagy fogpiszkálót szúrunk az egyes darabokra, hogy ne essenek szét szállítás közben sem.
Narancsos zabkeksz
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
30 dkg zabpehely
30 dkg búzaliszt
10 dkg kókuszreszelék
1 tk. szódabikarbóna
15 dkg cukor
20 dkg vaj
kb. 30-35 ml víz
5-6 ek. kandírozott narancshéj
A vajat megolvasztjuk, a kandírozott narancshéjat felaprítjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 vagy 3 nagyobb tepsit. A zabpelyhet, a lisztet, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát és a cukrot egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vizet és a felaprított kandírozott narancshéjat, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket, majd tenyérrel enyhén kilapítjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 14 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.