Hozzávalók (egy 28 cm-es piteformához):
A tésztához:
- 27 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 9 dkg porcukor
- 2 ek. tejföl
- 1 egész tojás és 1 tojássárgája
- 1 csipet só
Csináljuk meg először a tésztát, mert annak úgyis pihennie kell legalább egy órát. A pitetésztánál az a fontos, hogy ne sajnáljuk belőle a zsiradékot (jelen esetben a vajat)! Ettől lesz omlós és finom még 3 nap múlva is, persze csak ha marad belőle. A vaj egyharmadát nyugodt szívvel helyettesíthetjük rendes, igazi zsírral is.
- A lisztet, cukrot, sót beletesszük egy tálba. Ebbe dobáljuk a kockára vágott, hideg vajat (meg a zsírt, éljen!), és elkezdjük a tenyerünkkel morzsolgatni.
- Ha már picit összeállt, morzsás állagúra, vannak benne kis göbök, akkor hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt is. Ekkor már teljes erőbedobással gyúrhatjuk a tésztát.
- Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Elképzelhető, hogy még kell egy picit lisztezni. Akkor van készen, ha összeáll egy kis labdává, és leszedte az ujjainkról a ragacsos tésztarészeket. Végül folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe.
Az egész előző folyamatot kivédhetjük egy késes robotgéppel vagy keverőlapátos tesójával.
Hogyan készül a töltelék? Tudd meg a Sütit akarok blogról!