Mentsd meg az országot almaevéssel!

Kun Gabi | 2014. Október 15.
Mától indul az Alma szerda nevű kezdeményezés, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy sokkal több almát együnk, mert az nekünk jó. Meg most még olcsó is, ráadásul ha mi nem esszük meg, az oroszok sem fogják idén felvásárolni. Utánanéztünk a cafébloggerek segítségével, hogy mi mindent kezdhetünk az almával azon túl, hogy elrágunk egy szemet tízóraira. Lássuk, mi minden van a pitén innen, és az almakockás franciasalátán túl.

Nemrég mi is megírtuk, hogy az alma 40 százalékkal olcsóbb lett, rekordmennyiség várható belőle, ráadásul az is a gazdák nyakán marad, amit idén az embargó miatt nem adhatnak el Oroszországba. Ez a speciális helyzet, és az a tény hívta életre a Felelős Gasztrohős Alma szerda kezdeményezését, hogy átlagosan heti két almát fogyasztunk, amire mondhatjuk azt, hogy gyász, már ami az egészségünket illeti.

Ahhoz viszont, hogy a nyakunkon maradó plusz 75 tonna étkezési alma elfogyjon, kétnaponta kellene megennünk egyet. Így aki idén ősszel becsülettel eszi az almát, az nem nem csak a saját egészségéért, de mások boldogulásáért is tesz. A lengyeleknél idén nyáron egy újságíró indított el hasonló kezdeményezést, miután jött a hír, hogy nem adhatják el az azévi termést Oroszországba.

Lássuk, mihez kezdjünk a tengernyi almánkkal, amit most a bevezető után szuperjó áron be is szereztünk a piacon. A cafébloggerek elküldték nekünk a legjobb almás receptjeiket, hogy bebizonyítsuk, az almát nem csak nyersen, pitében, esetleg franciasalátába kockázva jó enni, hanem akár egy komplett háromfogásos, bőséges menüt is összeállíthatunk vele. A receptleírásokat a linkekre kattintva találjátok.

Almát levesnek és salátának

A Konyhalál blog Lindája, aki leginkább sós és édes sütikben utazik, most egy alma-kiwi levest mutatott nekünk, tetején pirított dióval. A pirított dió adja meg a különleges, gesztenyés ízt a levesnek. A Szilvásgombóc blogról Veruss, aki a saját családján kísérletezi ki a receptjeit – az ő nagy örömükre – almás sajtlevest ajánl, hozzá pedig kakukkfüves-almás párnát készít. Az alma és a kakukkfű házassága kifejezetten izgalmasan hangzik.

A Pálmafa Projekt Zsuzsija elkötelezett rajongója a friss zöldségeknek és gyümölcsöknek, így tőle szinte kötelező jelleggel vártuk a nyers, főzés nélküli almás-körtés levest. A Vacsi nálam? blog bloggere, Krisztina egy mandulás, fűszeres almakrémlevessel rukkolt elő.

Úgy tűnik, hogy a kefír almával remek együttest alkot, mert két salátareceptet is leltem, ami elegyíti ezt a két összetevőt. A tetovált lány konyhájából egy kefires, sült gombasalátát almával, és a Pálmafa Projekttől egy kefires-almás lencsesalátát. Mindkettő laktató és önmagában is teljes értékű eledel.

Almát főételnek 

Az első versenyzőt hirtelen majdnem az édességekhez raktam, mert csak annyit láttam, hogy “házi rétes”. Igen ám, de a Szilvásgombóc blog Verussának rétese libamájraguval és almával van töltve, ez ám az igazi ínyenc étel! Ha pedig ínyencség, akkor ide tartozik A tetovált lány konyhájából Ági receptje is. Rá érdemes is odafigyelni, mert osztályelsőként végezte el két kisfia mellett a szakácsiskolát, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy a teában pácolt, gyümölcsös libacombok krémes rizzsel fedőnevű étele is remekmű lesz.

Doktor Peppert a Csak a Puffin blogról már jól ismeri mindenki, aki elkötelezett gasztrorovat-olvasó itt, a Nők Lapja Cafén. Ő egy villámgyors ebéddel készült, az almás-hagymás csirkével, amit meleg szívvel és főtt rizzsel tálal fel nekünk. Mohamama pedig – aki vérprofi a könnyű kombinációkban – szintén egy egészen egyszerű ételt, a túrós csuszát tette egyedivé almával, ami hamar a gyerekek kedvencévé is válhat, én legalábbis biztos kipróbálom a saját lányaimon valamelyik este.

A főételekhez még kihagyhatatlan, hogy egy igazi különlegességet beválogassunk a Tavola in Piazza blogról. A blog konyhafőnöke, Gaba olyan ízeket kombinál a tejszínes borjúmájjal töltött kakukkfüves-almás palacsinta receptjében, hogy már csak a címet elolvasva is összefut a szánkban a nyál.

Almát desszertnek

A menü harmadik fogása, a desszert a legegyszerűbben elképzelhető almával. Úgy nőttünk fel, hogy a nagymamák szorgosan sütötték nekünk a jobbnál jobb almás süteményeket. Az én nagymamám pitéje például biztos verhetetlen, de valószínűleg mindenki ezt mondja a saját mamájáról.

Ha már a főételeknél a Tavola in Piazza blogról szemeztünk utoljára, akkor legyen az első sütemény recept is tőlük, egy gesztenyés-almás crostata Nonna Sole olasz receptje szerint, amiben karamell és még törkölypálinka is fellelhető.

Mivel a legfinomabb almás pitével példálóztam, álljon itt a HahoPihe blog bloggerének a legfinomabb almás pite nevű receptje mindenképpen. HahoPihe receptjeit ezért is szeretjük, mert egyszerűek, gyorsak és tényleg könnyen elkészíthetők. Meg azért is, mert megfejti nekünk, hogyan lehet otthon elkészíteni a mekis almás pitét, saját két kezünkkel.

Még a piték nemzetségébe tartozik a Nassolda Szukijának – az ő esküvőjét közvetítettük nyáron a Sziget Fesztiválról – fehér csokis, karamellás, különleges almás pitéje is. Felvettük a kipróbálandó receptek listájára.

A pitéktől egy karnyújtásnyira vannak az almatorták, szerencsénkre bőven találunk választékot belőlük. Van itt a Culin’Art blogról amerikai almatorta, aminek a diabetikus változatát is olvashatjuk a receptben, marcipános almatorta Konyhaláltól, és kifordított almatorta, mandulás tejszínhabbal Szilvásgombóc konyhájából. (Én meg közben szép lassan éhen halok itt, ahogy nézegetem a recepteket.)

A végére hagytam a legegyszerűbb recepteket, amiket akár a gyerekekkel együtt is elkövethetünk. A Bouvet blog nem kifejezetten gasztroblog, de olykor feltűnik rajta egy-egy gyöngyszem a könnyű receptek repertoárjából. Olyanok, mint ez az Anyós-após-féle almás kocka, ami a blogger, Petra szerint az elronthatatlan kategóriába esik. A híres-neves rácsos almás süti könnyített verzióját Mohamamánál találtam, míg a rusztikus diós almás kevert süteményt Nassoldánál, mindkettő félórás édesség, erősen javasoljuk elmentésre a receptjeiket.

Exit mobile version