Csokoládés-meggyes kuglóf
Hozzávalók 1 közepes méretű kuglóf tésztájához:
- 15 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg puha vaj
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 10 dkg tejföl
- 1 csipet só
- 15 dkg finomliszt
A töltelékhez:
- 10 dkg (lehetőleg süthető fajta) csokoládé
- 15 dkg lecsöpögtetett, mirelit vagy kompót magozott meggy
Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, a kuglófformát előkészítjük, vajazzuk-lisztezzük, ha szükséges.
A tészta felét beletöltjük a formába, belenyomkodjuk a meggyet és az apró darabokra vágott csokoládét, majd a tészta másik felével lefedjük.
160-170 °C fokos sütőben kb. 45 percig sütjük.
367 kcal/szelet
Szilvalekváros kuglóf
Hozzávalók 1 kuglófhoz:
- 40 dkg liszt
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
- 1 egész tojás
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg olvasztott margarin
- kb. 30 dkg (v. ízlés szerint több) szilvalekvár
Elkészítés
Az élesztőből, a tejből és a cukorból kovászt készítünk, és 5-10 percig hagyjuk felfutni.
A lisztet a sóval és a vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, majd tésztává gyúrjuk, és ezután dolgozzuk bele az olvasztott margarint.
Langyos helyen megkelesztjük (kb. 20-25 perc), majd lisztezett deszkára borítva 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral, és feltekercseljük. Körbefogjuk vele a kuglófforma közepét, megszurkáljuk, langyos helyen jól megkelesztjük, és 170 °C fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük.
Ha a színe túl sötét lenne, de még nem sült át a tésztánk, akkor 155 °C fokon süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.
TIPP: Szilvalekvár helyett bármilyen sütésálló lekvárt használhatunk.
elkészítés 50 perc + kelesztés
sütés 60 perc
238 cal/szelet
Túrós kuglóf
Hozzávalók 1 nagy vagy 18 mini kuglófhoz:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 5 dkg mazsola
- 25 dkg túró
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja
- 25 dkg margarin
Az öntethez:
- 20 dkg erdei gyümölcs lekvár
- 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs-keverék
Elkészítés
A túrót szitán átpasszírozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral. A puha vajat felhabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót. Tovább keverjük a robotgéppel, közben pedig kanalanként adjuk hozzá a túrót és a lisztet.
A vízbe áztatott mazsolát lecsepegtetjük, és a masszához keverjük.
200 °C fokon kb. 25-35 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.
Az öntethez a lekvárt felforrósítjuk, és a mirelit gyümölcsöt beledobva egyet forralunk rajta. (Az erdei gyümölcs mixet helyettesíthetjük meggyel.)
TIPP: Tehetünk bele rumos meggyet, esetleg aszalt gyümölcsöket, remekül feldobja.
elkészítés 25 perc
sütés 35 perc
261 kcal/szelet
A cikk a Nők Lapja Konyhában jelent meg. Az októberi szám tartalmából: – Sütőtökből és céklából főzünk |