Egzotikus házi ketchupok

nlc | 2014. November 08.
Ízlés kérdése, hogy ki melyik ketchupra esküszik. Van, aki szerint a bolti termék a jobb, mások otthon gyártanak maguknak ebből a szószból. Azonban a következő egzotikus ketchupokból az üzletek polcain aligha találunk majd, ezek különleges ízeit csakis otthoni gyártás után ismerhetjük meg. Feltétlenül érdemes valamelyik receptet!

Mediterrán banános ketchup

Egzotikus házi ketchupok

Hasznos tipp a téli napokra a ránk barnult banánokat a házi ketchup sűrítésére felhasználni.
Ezt a módszert a Fülöp-szigeteken találták ki a második világháború alatt, amikor is hiány volt a paradicsomból. Manapság is használják Görögországban és Albániában, ugyanúgy, mint a hagyományos ketchupot, húsokhoz, hasábburgonyához, spagettire…

Hozzávalók 2 dl-hez
• 1/4 cs mazsola
• kisebb hagyma fele
• 1 cikk fokhagyma
• 1/8 cs (30 g) sűrű paradicsompüré
• 1/4-1/2 cs almaecet
• 1/4 cs barna cukor
• 1/2 kk só
•  1/4 kk csilipaprika
• 1/4 kk fahéj
• 1/4 szerecsendió
• 1/4 fekete bors
• 1/8 kk szegfűszeg
• 1/2-1 cs víz
• 2 érett banán

Elkészítése

Turmixgépben mindent jól össze kell keverni, majd kb. 1 órát főzni, vagy ameddig kellő sűrűségű nem lesz. A végeredmény barna színű szósz, íze fűszeres, édes-csípős, de érezni a banánt is. Jó esetben 3 hónapig eláll, de felbontás után hűtőbe kell rakni.

Barackos-narancsos mustáros ketchup

Hozzávalók 1,5 literhez
• 1,5 kg paradicsom
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 3-4 db őszibarack (több is lehet, attól függően, hogy ki mennyire szereti édeskésen)
• 2 nagy gerezd fokhagyma
• 2 dl narancslé
• só, bors, oregánó, bazsalikom
• 1 púpozott ek házi őrölt paprika
• 3 ek (bor)ecet ( de ez is mehet bele ízlés szerint, ezzel szabályozzuk a savanyúságát)
• 3 db babérlevél
• 2 ek mustár
• Ha csípőset szeretnénk, akkor őrölt vagy friss csilit főzzünk bele! Vagy a pirospaprika legyen csípős;)
• 2 ek olívaolaj

Elkészítése

A paradicsomokat meg kell mosni, leforrázni és meghámozni, majd felkockázni. Lesózva tegyük félre egy edényben. A vöröshagymát is kockázzuk fel, majd pároljuk meg az olajon. Szórjuk rá a paprikát és a paradicsomot. Jöhet rá a narancslé. Amikor felforrt, a megtisztított és felkockázott barack, valamint fokhagyma kerül bele. Ha ismét felforrt, jöhet bele a többi hozzávaló. Innentől már csak hagyni kell közepes lángon, hogy összefőjön. Körülbelül 1 óra alatt készül el. Közben nézzünk rá, és amikor sűrűbb, kevergessük gyakrabban.
Utána vegyük ki belőle a babérleveleket és passzírozzuk vagy turmixoljuk. Sűrűségét vízzel szabályozhatjuk. Így szép sima mártást kapunk. Ez a művelet kihagyható, ha elég türelmesek vagyunk hozzá. Ilyenkor adjunk hozzá 1 dl hideg vizet és addig főzzük, míg minden elem el nem vegyül benne.

A zöld ketchup

Hozzávalók 1,5 literhez
• 3 kg zöld paradicsom
• 2 fej hagyma
• 3 evőkanál só
• 60 dkg cukor
• 1 dl ecet
• 1 evőkanál őrölt fekete bors

Elkészítése

A zöld paradicsomot össze kell turmixolni, a hagymát apróra vágni és összefőzni az összes többi hozzávalóval (a cukrot utoljára tegyük bele). Miután lekvársűrűségűre főtt, üvegekbe lehet tölteni, majd azokat száraz dunsztban kell kihűlni hagyni.

A balkáni ketchup, avagy ajvár vagy zakuszka

Hozzávalók 1,5 literhez
• 1 kg padlizsán
• 1 kg kápia, pritamin és/vagy kaliforniai paprika
• 50 dkg paradicsom
• 1 fej fokhagyma
• 1/4 zeller
• 2 fej vöröshagyma
• 1 csilipaprika
• 1 dl olaj
• 2 evőkanál vörösborecet
• szárított csombor
• kakukkfű
• rozmaring
• só
• bors

Elkészítése

A padlizsánt megszurkálva tegyük sütőbe, 20 perc múlva követi a paprika, ezek 40 percig sülnek 220 fokon. Addig aprítsunk fel 2 fej vöröshagymát, 1 fej fokhagymát, 5 paradicsomot és 1/4 zellert.
A sült paprikát letakarva pihentessük 10 percig, ezután hámozzuk meg. Egyszerűen le lehet húzni a héját. A padlizsánt hosszában vágjuk ketté és kaparjuk ki a húsát.
A hagymát, a fokhagymát, a zellert és pici csilit serpenyőben bő olajon dinszteljük meg, sok sót adjunk hozzá, mivel eddig semmibe nem került ízesítő. Csombort, kakukkfüvet, rozmaringot tehetünk hozzá. A végén mindent össze kell önteni és 1 mokkáskanál nátrium-benzonátot hozzátéve összeturmixolni.
Kifőzött kis üvegekbe töltjük az elkészült ajvárt, a tetejére 1 kávéskanál olívaolajat öntsünk még. A lekupakolás előtt tegyünk rá befőzési fóliát, de nem celofánt!

Exit mobile version