Sósan már próbáltad? Húsos piték ebédre

Meglepetés Konyha és Rejtvény | 2014. November 09.
Ha pite, akkor ne csak almásra, túrósra, mákosra gondoljunk, főétellé is megtehetjük, ha csirkés raguval, májjal, spenóttal töltjük meg. Az amerikaiaknál, az angoloknál, az íreknél és a franciáknál is rettentő népszerűek a sós, húsos piték, de már a rómaiak is ellesték ennek a tudományát a görögöktől. Nem véletlenül.

Csirkés-zöldséges pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 2 db tojás
  • 12 dkg vaj
  • 0,5 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • ízlés szerint só
  • 2 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 3 db paradicsom
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 közepes cukkini
  • 20 dkg csirkemellfilé
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő110 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük.

2. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 
5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot.

3. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Kalória:
620 kcal/adag

Tipp: Padlizsánt, sült paprikát, zellert is tehetünk a raguba.

 

Májpástétom  tésztakéregben

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
2 tojás
0,5 dl víz

A töltelékhez:
30 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
1 tojássárgája
3 dkg zsír
1 dl tejszín

bors
1 csokor petrezselyem

1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük.

2. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az aprított hagymát, és üvegesre dinszteljük. Beletesszük a májat, és 10 perc alatt készre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zsírt és a tejszínt, botmixerrel lazán pürésítjük. Elkeverjük benne az aprított petrezselymet.

3. A tésztát kétharmad–egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt akkorára nyújtjuk, hogy befedje a formát. A félliteres őzgerincforma aljára helyezzük a kinyújtott lapot, megformázzuk az oldalát is. Kikenjük vajjal, és megtöltjük a májkrémmel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a formát, megkenjük a tojássárgájával.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

Kalóriatartalom
400 kcal/szelet 10 szeletnél

 

Spenótos–sajtos pitetorta

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
2 tojás
0,5 dl víz


A töltelékhez:

40 dkg fagyasztott, leveles spenót
30 dkg krém-fehérsajt
2 gerezd fokhagyma
2 tojás

bors
3 ek. olaj
1 tojás sárgája

1. Elkészítjük a tésztát.

2. Serpenyőben forró olajban megpároljuk a spenótot, az aprított fokhagymát és az összemorzsolt sajtot. Sózzuk, borsozzuk.

3. A tésztát kétharmad–egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy befedje a formánkat. A 20 cm-es, vajjal kikent tortaforma aljára helyezzük a kinyújtott lapot, megformázzuk belőle az oldalát is. Megtöltjük a spenótos krémmel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a tortát. A maradékból díszeket készítünk a tetejére, majd megkenjük tojássárgájával.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Kalóriatartalom
480 kcal/szelet 6 szeletnél

Tipp : Omlós tésztát készítsünk, és egy órán át pihentessük a hűtőben.

Jó étvágyat!

A receptek a Meglepetés Konyha és Rejtvény novemberi számában jelentek meg. Még több izgalmas cikk a tartalomból:

 

Ünnepi menüsorok
Vendégváró torták
Szilveszteri partifalatok
Terike kalácsrózsáinak titka
Zöldfűszeres ponty
Narancsos máktorta

Exit mobile version