nlc.hu
Gasztro
Sósan már próbáltad? Húsos piték ebédre

Sósan már próbáltad? Húsos piték ebédre

Ha pite, akkor ne csak almásra, túrósra, mákosra gondoljunk, főétellé is megtehetjük, ha csirkés raguval, májjal, spenóttal töltjük meg. Az amerikaiaknál, az angoloknál, az íreknél és a franciáknál is rettentő népszerűek a sós, húsos piték, de már a rómaiak is ellesték ennek a tudományát a görögöktől. Nem véletlenül.

Csirkés-zöldséges pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 2 db tojás
  • 12 dkg vaj
  • 0,5 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • ízlés szerint só
  • 2 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • ízlés szerint kakukkfű
  • 3 db paradicsom
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 közepes cukkini
  • 20 dkg csirkemellfilé
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő110 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük.

2. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 
5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot.

3. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Kalória:
620 kcal/adag

Tipp: Padlizsánt, sült paprikát, zellert is tehetünk a raguba.

 

Májpástétom  tésztakéregben

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
2 tojás
0,5 dl víz

A töltelékhez:
30 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
1 tojássárgája
3 dkg zsír
1 dl tejszín

bors
1 csokor petrezselyem

Húsos piték és boldogak vagyunk

1. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük.

2. Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az aprított hagymát, és üvegesre dinszteljük. Beletesszük a májat, és 10 perc alatt készre pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zsírt és a tejszínt, botmixerrel lazán pürésítjük. Elkeverjük benne az aprított petrezselymet.

3. A tésztát kétharmad–egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt akkorára nyújtjuk, hogy befedje a formát. A félliteres őzgerincforma aljára helyezzük a kinyújtott lapot, megformázzuk az oldalát is. Kikenjük vajjal, és megtöltjük a májkrémmel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a formát, megkenjük a tojássárgájával.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

Kalóriatartalom
400 kcal/szelet 10 szeletnél

 

Spenótos–sajtos pitetorta

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
2 tojás
0,5 dl víz


A töltelékhez:

40 dkg fagyasztott, leveles spenót
30 dkg krém-fehérsajt
2 gerezd fokhagyma
2 tojás

bors
3 ek. olaj
1 tojás sárgája

Húsos piték és boldogak vagyunk

1. Elkészítjük a tésztát.

2. Serpenyőben forró olajban megpároljuk a spenótot, az aprított fokhagymát és az összemorzsolt sajtot. Sózzuk, borsozzuk.

3. A tésztát kétharmad–egyharmad arányban elosztjuk. A nagyobbik részt lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy befedje a formánkat. A 20 cm-es, vajjal kikent tortaforma aljára helyezzük a kinyújtott lapot, megformázzuk belőle az oldalát is. Megtöltjük a spenótos krémmel. A kisebbik lapot is kinyújtjuk, befedjük vele a tortát. A maradékból díszeket készítünk a tetejére, majd megkenjük tojássárgájával.

4. 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Kalóriatartalom
480 kcal/szelet 6 szeletnél

Tipp : Omlós tésztát készítsünk, és egy órán át pihentessük a hűtőben.

Jó étvágyat!

Sósan már próbáltad? Húsos piték ebédre
Húsos piték és boldogak vagyunk

A receptek a Meglepetés Konyha és Rejtvény novemberi számában jelentek meg. Még több izgalmas cikk a tartalomból:

 

Ünnepi menüsorok
Vendégváró torták
Szilveszteri partifalatok
Terike kalácsrózsáinak titka
Zöldfűszeres ponty
Narancsos máktorta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top