Babos pite
Hozzávalók a pitetésztához:
- 25 dkg liszt
- csipetnyi só
- 1 db tojás
- 5 dkg margarin
Hozzávalók a töltelékhez:
- ízlés szerint só
- 25 dkg vörös bab
- 5 dl paradicsomlé
- ízlés szerint csípős pirospaprika
- 50 dkg darált sertéshús
- frissen őrölt bors
- a sütéshez olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 1 tk. őrölt pirospaprika
Elkészítés
A lisztben elvegyítjük a sót, majd összemorzsoljuk a kis darabokra vágott Ramával, végül beledolgozzuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, adunk hozzá egy egészen kevés vizet. Folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig hűtőben pihentetjük.
Az átválogatott, megmosott, leszűrt babot sós vízben fél órán át előfőzzük.
Az apróra kockázott hagymát olajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a húst, és lepirítjuk. Beletesszük az őrölt pirospaprikát, 3-4 percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk, és beleteszünk 1 gerezd aprított fokhagymát.
20 percig pároljuk a húst, majd hozzáadjuk az előfőzött babot, és további 40 percig főzzük, illetve amíg a bab megpuhul.
A kész raguban elkeverünk 2 gerezd aprított fokhagymát, tetszés szerint csípős paprikát. Hagyjuk kihűlni, ekkor hozzákeverjük a tojást.
A tésztát kinyújtjuk, 24 cm átmérőjű piteformába nyomkodjuk, villával egyenletesen megszurkáljuk. Eloszlatjuk rajta a ragut. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük a pitét.
Reszelt sajttal megszórhatjuk, tejföllel tálaljuk.