Liszttel és anélkül: borzasztóan csokis sütik

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2014. November 22.
Lassan, de biztosan jön a tél, és vele együtt a nehezebb, kalóriadúsabb sütik is, élükön a csokis finomságokkal. Hoztunk is két isteni receptet, egy egyszerűbbet és egy kicsit bonyolultabbat, amivel garantáltan fel tudunk dobni még egy ilyen szürke, borongós napot is.

Csokitorta hedonistáknak

Hozzávalók az omlós tésztához:

  • 27 dkg liszt
  • 20 dkg kockára vágott hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg porcukor

Hozzávalók a csokikrémhez:

  • 15 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 18 dkg puha vaj
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 30 dkg habtejszín
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Hozzávalók a tetejére:

  • 10-15 dkg étcsokoládé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat kis kockákra vágjuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.

Ha letelt az idő, kakaóporral meghintett deszkán kinyújtjuk akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni úgy, hogy ne csak alja, hanem oldala is legyen. A tésztát a csatos tortaformába tesszük, lenyomkodjuk, villával alaposan megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, majd pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg –, és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt, és további kb. 10 percig sütjük.

Közben a töltelékhez a tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, elkeverjük, és hozzáadjuk a kakaóport is. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, összekeverjük a tejszínnel, és mindezt a tojásos keverékhez adjuk. A tölteléket az elősütött tésztára öntjük és 160 fokos sütőben sütjük kb. 45-55 percig.

Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd lecsatoljuk róla a tortaforma keretét, és apróra vágott étcsokoládéval megszórva tálaljuk.

A mennyiség 26 cm átmérőjű tortaformához (vagy 2 kisebb, 18 cm átmérőjű formához) elég.

 

Tömény csokibomba liszt nélkül

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 4 db tojás
  • 28 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 narancs reszelt héja
  • 13 dkg darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor teljesen meg nem olvad. Ekkor beletördeljük az étcsokoládét és azt is megolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a kakaóport, és elkeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.

A tojásokat enyhén elhabarjuk, majd a kissé kihűlt csokis masszához keverjük, végül belekeverjük a darált mandulát és összedolgozzuk.

Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, elegyengetjük, és kb. 25 percig sütjük, majd teljesen kihűlve szeleteljük.

Exit mobile version