Mit főzzek ma ebédre? Sült halat kenyérmorzsával szórva

nlc | 2014. November 29.
Már kezdünk karácsonyi lázban égni, úgyhogy halas ebéd készül mára, az ünnepek előfutáraként.

Kenyérmorzsával sült hal szójás-szezámos spenóttal

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1,5 dl + sütéshez olívaolaj
  • 1 db citrom
  • 3 szelet (száraz) kenyér
  • 80 dkg fehér húsú tengeri halfilé

Köret:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 50 dkg spenótlevél
  • 3 evőkanál szezámmag
  • 4 evőkanál szezámolaj
Kategóriafőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A megmosott citrom héját reszeljük le, keverjük el az olívaolajjal, őröljünk hozzá borsot, facsarjuk hozzá negyed citrom levét. A megmosott, szárazra törölt halat tegyük egy tálba, sózzuk, kenjük meg az olajos páccal, fedjük le, tegyük legalább 2 órára a hűtőszekrénybe.

A kenyeret morzsoljuk le, tegyük a halat egy vékonyan beolajozott tepsire, szórjunk rá kenyérmorzsát, a morzsa tetejét spricceljük meg kevés olajjal (így szebben sül), és 220 fokos sütőben süssük pirosra 20 perc alatt.

A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg. A megmosott spenótot enyhén fonnyasszuk meg a szezámolaj és a szójaszósz keverékében, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a pirított szezámmagot, sózzuk, borsozzuk. A hal mellé kínáljuk.

Exit mobile version