Wolf Kati hamar átvette az irányítást a konyhában a Heston Blumenthal-féle sörbundás ponty sütése közben, ami érthető, hiszen a “csapatban” ő volt az egyetlen gyakorló háziasszony. Az énekesnő családjában hetente kerül az asztalra valamilyen halfogás, méghozzá jó fűszeresen, ahogyan a gyerekek szeretik. Wolf Katit és Nacsa Olivért három olimpiai bajnok, Gergely István vízilabdázó, Kammerer Zoltán kajakos és Berki Krisztián tornász segítette a konyhában. Mindannyian a Kapj rá! program nyitánya miatt álltak a konyhapult mögé. A program célja az, hogy a magyarok kedvet kapjanak a halfogyasztáshoz, és a szokásos rántott hal/halászlé fogások mellett más izgalmas ételeket is kipróbáljanak.
“Idén még csak 47 kiló halat ettem meg, de év végén belehúzok és összejön a 60 kiló – mondta Kammerer Zoltán, aki minden bizonnyal a halfogyasztás hazai csúcstartója. – Pár éve szerettem meg a halat, főleg a Magyarországon tenyésztett afrikai harcsát, a barátaim teljesen bolondnak néztek, amikor elkezdtem kolbászt, haltöpörtyűt, töltött káposztát készíteni belőle. Aztán megkóstolták és rájöttek, hogy zseniális” – nevette el magát az olimpiai bajnok. Berki Krisztián olimpiai és világbajnok tornászunk saját bevallása szerint a feleségére hagyja a főzést. “Tíz hónapos gyermekünk mellett mostanában kevés időt tölt a párom a konyhában, de amikor nekiáll, nagyszerű halas fogásokat készít” – mondta két bizonytalan panírozás között a sportoló. Gergely István vízi ember, a medencén kívül a halevéstől és a horgászástól sem retten meg: ezúttal a sört locsolta a bundához.
“Tudvalevő, hogy sokat fogytam, s ahhoz, hogy karbantartsam magam, szükségem van a halra, mert enni azt nagyon tudok. Amellett, hogy szeretem, még egészséges is, nemhiába hívják a halat szívvédő ételnek. Az külön öröm volt a számomra, hogy egy Heston Blumenthal-receptet készítettünk el. Hatalmas tisztelője vagyok a séfnek, kérésem volt, hogy elmehessek az éttermébe” – magyarázta Nacsa Olivér.
A www.kapjra.hu oldalon számos receptet, információt, halvásárlási tanácsot és halkészítési praktikákat olvashatnak az érdeklődők.
A sztárok által elkészített étel receptje:
Ponty sörtésztában (Heston Blumenthal-féle bundában)
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g irdalt pontyfilé
- só
- 1 l étolaj
- 200 g rizsliszt
- 200 g búzaliszt
- 3 dl vodka
- 3 dl sör
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 teáskanál méz
Elkészítés:
A liszteket, a sört, a vodkát, a sütőport, a mézet keverőtálban simára keverjük, szódásszifonba töltjük, két patront csavarunk bele, összerázzuk. A pontyfilét beirdaljuk, darabokra vágjuk, sózzuk. Az olajat 180 °C-ra hevítjük egy serpenyőben, az előkészített halfiléket lisztbe forgatjuk. A szifonból egy tálba töltjük a panírmasszát, beleforgatjuk a lisztezett haldarabokat, és a felhevített olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat. Burgonya- vagy zöldborsópürével tálalhatjuk.