Himalája fekete só rózsaborssal
10 dkg Himalája fekete só, durva
15 szem rózsabors
A Himalája fekete sót fekete-barna tömbökben bányásszák, az indiai konyha hagyományos ételeinek elengedhetetlen ízesítője. Színét vas-oxid tartalmának köszönheti. Igazi gourmet só, kéntartalma miatt ad egy enyhe, fűszeres, füstös ízt az ételnek. Íze hasonlít a tojás ízére, ezért szokták annak helyettesítésére is használni. Tökéletes zöldségek ízesítésére.
A legjobb, ha a borsot és a sót együtt tesszük őrlőbe vagy törjük össze mozsárban, mielőtt megfűszerezzük vele az ételt.
Készülhet vele például egészséges tepsis sült zöldség, a receptet is megtalálod hozzá Gastrobertollini blogján!
Himalája rózsaszín kristálysó durva rozmaringgal
10 dkg só
2 szál rozmaring levele
Mivel a többi kősóhoz hasonlóan természetesen finomítatlan, kis mennyiségben ásványi anyagokat is tartalmaz, rózsaszín árnyalatát vas-oxid tartalmának köszönheti. Tökéletes frissensült húsokhoz, wokos zöldségekhez és tengeri finomságokhoz.
Csak tegyük a fűszernövény leveleit a sóba, az majd elvonja a friss rozmaring nedvességtartalmát és átveszi az ízét, a rozmaring pedig a főzés során újra életre kel.
Készülhet vele mennyei rozmaringos lazacfilé balzsamecetes répával. Gastrobertollininél a receptjét is megtalálod!
Himalája kristálysó finom szemcsés csillagánizzsal
10 dkg só
5-6 szem csillagánizs
Íze jobban behatol az ételekbe, alkalmas pácolásra és szárnyashúsok ízesítésére. A csillagánizs felét érdemes őrölt formában a sóhoz adni, hogy sütés során jól érvényesüljön. Egy friss csirkemell elkészítésénél érdemes az egész ánizst vajban és olívaolajban kicsit átmelegíteni és csak utána megsütni a zsiradékban a húst.