Most waffel vagy gofri?
Mind a kettő ugyan azt a sütit takarja, egy lisztből, tojásból és valamilyen tejtermékből összeállított tésztát, amit egykoron vaslapok között sütöttek meg. Mivel az így kapott édesség bordázata emlékeztetett a méhkasra, így franciául gaufre lett a neve. Egy olyan ostyaszerű édesség, ami akkor tökéletes, ha kívül aranybarnára, ropogósra sült, belül pedig puha. A waffel németül ostyát jelent, Belgium holland részén pedig wafle. Innen a másik elnevezése.
Melyiket válasszam?
Sokféle recept létezik. Van egy gazdagabb, vajas változat, amikor a puha vajat robotgéppel keverjük habosra a cukorral, majd egyenként a tojásokkal, és így adagoljuk hozzá a többi hozzávalót. Népszerű lett a liège-i változat is, aminek élesztős kelt tészta az alapja. A brüsszeli waffel pedig a keményre felvert és visszaforgatott tojásfehérjétől olyan könnyed.
Évek alatt sokat egyszerűsödött a tésztaalap, mostanában sűrű palacsintatésztából keverik ki a háziasszonyok, vaj helyett olajjal, kevesebb tojással. Egy biztos, gofrisütő kell hozzá, ami már pár ezer forinttól kapható hagyományos szögletes, vagy kör formában.
Egyszerű bögrés waffel
• 2 bögre liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 2 bögre tej
• 2 tojás
• 1 evőkanál barna cukor
• ¼ bögre (kb. 3 -4evőkanál) olvasztott vaj
1. Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet a sütőporral és a barna cukorral.
2. Egy másik tálba keverjük el a két tojást, adjuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Palacsintatésztánál sűrűbb masszát kell kapnunk.
3. Melegítsük elő a waffelsütőt és egy-két kanállal tegyünk bele a tésztából. Süssük ki és tálaljuk pudinggal, lekvárral, juharsziruppal, ízlés szerint.
Csokis, kakaós waffel
Hozzávalók:
• 1 és 2/3 bögre liszt
• 1/2 kiskanál sütőpor
• ¼ bögre keserű kakaópor
• 1,5 dl író vagy tej
• 1 evőkanál barna cukor
• 4 evőkanál olvasztott vaj
• 2 tojás, különválasztva
• 50 g csokoládé (ét vagy tej), felaprítva
1. A tojásokat válasszuk külön, és a fehérjét verjük fel kemény habbá.
2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a cukrot és a kakaóport.
3. Adjuk hozzá a 2 tojássárgáját, a tejet vagy az írót és az olvasztott vajat. Keverjük össze.
4. Forgassuk bele a tojások felvert habját. Szórjuk bele a feldarabolt csokoládét.
5. Süssük ki a waffelformában. Így önmagában is finom, kevés porcukorral meghintve. De jól illik hozzá a juharszirup vagy valamilyen pikánsabb lekvár.
Tipp: Írót gyorsan készíthetünk házilag is, ha egy bögre tejbe egy kiskanál ecetet, vagy citromlevet elkeverünk és néhány percig állni hagyjuk.
Almaszószos waffel
Hozzávalók:
• 2 bögre liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 1/2 kiskanál szódabikarbóna
• 3 kiskanál barna cukor
• 2 tojás
• 1,5 bögre tej
• 2 alma, lereszelve
• 3 evőkanál olvasztott vaj
• 1 mokkáskanál őrölt fahéj
1. Reszeljük le a héjuktól megtisztított almákat, és hagyjuk kicsit állni, hogy levet eresszen.
2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet a sütőporral, a cukorral és a fahéjjal.
3. Adjuk hozzá a lereszelt almát, a tojásokat, a tejet, az olvasztott vajat, és keverjük el, mint a palacsintatésztát.
4. Süssük ki. Fogyasszuk habtejszínnel, vagy juharsziruppal, vagy tetszés szerint ízesítve.