Egy sajtos ételekre specializálódott New York-i étterem, a Murray’s Cheese Bar séfje foglalta össze, mitől lesz igazán ellenállhatatlan a sajtos melegszendvicsünk. Ami kell hozzá: jó kenyér, jó sajt, egy kis vaj és egy serpenyő.
1. A sajt
Ez a legfontosabb, akár egyszerre többfélét is használhatunk belőle, alapnak jó egy cheddar, aztán érdemes mellé egy jól olvadó sajtot választani (pl. gruyère), és egy olyat, aminek jellegzetesebb az íze, például egy érettebb goudát. Vagyis rugaszkodjunk el a trappistától, és válogassunk bátran a sajtos pultból.
2. A kenyér
Ha sok minden kerül a szendvicsbe, akkor érdemes minél szimplább kenyeret választani, mondjuk egy minőségi kovászosat. Egy egyszerűbb melegszendvicsnek jól áll egy magos kenyér. A csomagolt, előre szeletelt tartós kenyér használata viszont szigorúan tilos.
3. Vaj
Csak vajat ér használni, és érdemes puha állapotban megkenni vele a kenyérszeletek külső oldalát, így még finomabbra fognak pirulni a serpenyőben. Itt nincs helye sem a szívbarát margarinnak, sem a zsiradékkal való spórolásnak a fogyókúra jegyében. Inkább együnk kevesebbet, ha arról van szó. Középre mehet a töltelék.
4. Szépen piruljon
Tegyük a szendvicset serpenyőbe, és amíg pirul a vajon, nyomjuk le a tetejét egy másik serpenyővel. Így egyenletesen pirul, és kellőképp összelapul.
5. Hadd folyjon!
Mindenképp várjuk meg, hogy az oldalán szökni kezdjen a sajt, akkor lesz finoman folyós. Ha még olvadósabbra szeretnénk, akkor a sütő grillrácsára is betehetjük pár percre.
Nézd meg azt is, hogyan csinálja Jon Favreau A séf című főzős örömfilmben!
Forrás: Techly, fotók: Family Fresh Cooking