Muffin, te csodás! Avagy mi mindenre jó a muffinforma?

Kun Gabi | 2015. Február 04.
A muffint szerintem mindenki szereti, aki nem, az csak nem tud róla, de majd megszereti. Ráadásul, ha van egy muffinformánk, akkor tulajdonképpen végtelenül leegyszerűsödik az édes és sós sütemények, finomságok elkészítése. A lehetőségek szinte végtelen tárháza nyílik meg előttünk, ezekből mutatok párat, nehogy véletlenül kihasználatlanul porosodjon otthon az a muffinforma.

Muffin, az alap

Az első lépés, hogy a muffin alaprecepttel ismerkedjünk meg, mert ha ezt tudjuk, akkor innen már szinte bármelyik muffint el is tudjuk készíteni. 

Hozzávalók:

  1. Melegítsd a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat)!
  2. Robotgéppel keverd el a puha vajat (ne használj margarint!), a cukrot a vaníliaaromával, majd egyenként add hozzá a tojásokat, és keverd bele a sütőporral elkevert lisztet is!
  3. Reszeld bele a citrom héját, és lazítsd a tésztát tejjel!
  4. Töltsd meg a sütőformát, és 20 perc alatt süsd meg a muffinokat!

Innen már csak rajtunk múlik, mivel és hogyan ízesítjük, tesszük extrává és különlegessé a muffinunkat. Az alapreceptet mindig a többi hozzávalóhoz kell igazítani, mert ha sok kakaót teszünk bele, akkor nyilván kell a liszt mennyiségén csökkenteni, vagy ha kerül bele narancslé, akkor a tejet kell visszavenni. De beszéljenek a hozzáértők, a Cafeblog bloggereinek jobbnál jobb muffinreceptjeiből válogattam néhányat, amit mindenképp ki kell próbálni.

Muffin, te édes

A birsalmás–szegfűszeges muffinról a Rizsázzunk blogon azt olvashatjuk, hogy egyrészt az egészség nevében nádcukorral a legjobb készíteni, másrészt pedig bögrével kell kimérni a hozzávalókat, úgyhogy egyszerű dolgunk lesz vele. Bár a birsalma nem olyasmi, amit minden sarkon megtalálnánk, de megéri utánamenni szerintem, hogy kipróbáljuk ezt a receptet. A Sütit akarok! blogon fehér csokival készül a muffin, ami mellé a blogger szerint egyértelműen forró csoki dukál, állunk elébe! A tetején lévő hópelyhes marcipándíszítés abszolút szépségessé és télivé teszi, harapni valóan néz ki tőle.

Töltött muffint ettél már? Bevallom, én még sosem bíbelődtem vele, pedig nagyon ínycsiklandóan néz ki, ahogy a kis lyukakba rumos-diós tölteléket tesz a Kanál és tortalapát bloggere. El tudom képzelni mascarponés töltelékkel is, sajttorta-muffint készítve belőle. De láttam a Pinteresten ugyanígy töltve kakaós muffint kókuszos krémmel, úgyhogy itt is csak rajtunk múlik, hogy a kis lyukakba mit teszünk.

A Bonnie konyhája és a Csak a Puffin a kevert muffinok világában kalandozik, előbbi marcipánnal, fügével és mézeskalácsos ízvilággal teszi speciálissá a muffinját, utóbbi pedig a klasszikusnak számító vaníliás-kakaós zebra muffint készíti el. A zebrás receptben még az is szuper, hogy tepsiben, nagy süteménynek is tökéletes, nem feltétlenül kell a muffinformára szorítanunk a létezését. Ha pedig sütinek sütjük, kettévágjuk, és megkenjük lekvárral, akkor még pompásabb desszert kerülhet az asztalra.

Muffin, te sós

Mert ugye senki sem gondolta, hogy megállunk az édes muffinoknál. A kevert tészták nyilvánvalóan lehetnek sósak is, nem kötelező cukorral összekavarni őket. Így kerül például az én lányaim tízórais dobozába gyakori a Csak a Puffin-féle sajtos muffin, amit már a tízéves lányom is el tud készíteni. A sajtos muffinok közül még izgatja a fantáziámat a Varázslat fakanállal blogon talált zöldfűszeres feta sajtos variáció, illetve kinéztem a szalonnás-sajtos-tökmaglisztes verziót is.

Ám ebben a sós muffinos felhozatalban nem csupán annyi a különlegesség, hogy sót teszünk cukor helyett a tésztába, hiszen némelyik receptnél még tészta sincs, csak a muffinforma alternatív felhasználása. Mint például ennél a sajtos-sonkás casserolénál, amihez receptet sem kell írni, mert le lehet jól olvasni az ábráról az elkészítés lépéseit.

Hasonlóan különleges sós muffinságokkal állt elő A tetovált lány konyhája bloggere is. Az ő felhozatalában több olyan alkotással is találkozhatunk, amitől elsőre talán felhúzzuk a szemöldökünket, de aztán hamar a muffinforma után nyúlunk. Ami nekem felkeltette a kíváncsiságomat, és ki is fogom próbálni, az a lasagne muffin, a sajtos makaróni muffin és a quiche muffin.

Megsúgom: egyiknek sincs semmi köze a muffin alaprecepthez, viszont mindegyik remek módja a muffinformánk kihasználásának. Pont ilyen céllal használja a muffinsütőjét a Krisztina konyhája bloggere is, amikor a maradék vadast süti meg muffinként, rendkívül leleményesen.

Muffin, te egészséges

Körül kell néznünk még az egészségtudatos muffinok között is, mert szerencsére nem kell lemondanunk a muffinokról akkor sem, ha épp nem vagyunk oda a lisztes ételekért. A spenót egyik legjobb felhasználási módját ismerhetjük meg a Bonnie konyhája blogon, amit egy borozgatós este hívott életre. Nagy mázlink van, hogy a bloggernél bor mellé valami sós nasit kívánt a nép, mert így az otthoni maradékokból megszülethetett ez a spenótos–kolbászos muffin.

A zöldséges, egészséges muffinok táborába tartozik még a 160 g blog receptje is, ami tökéletes tízórai, uzsonna és vacsora is azoknak, akik épp csak harapnának valamit, ami lehetőleg kevés szénhidrátot tartalmaz. 

Az édesszájúaknak sem kell lemondaniuk a muffinok egészséges verzióiról. Kezdjük rögtön az örökzölddé vált paleo muffinnal, amit az Anyawellness bloggerének köszönhetünk. Tipikusan az a fajta édesség, ami rendkívül ronda bír lenni, de tényleg finom, és bűntudat nélkül nassolható, mivel a fő összetevője a darált mák, mindenféle liszttől mentesen.

A csoki elkötelezettjeinek tesz kedvére a Praliné és Paprika bloggere a reform csokis muffin receptjével, búzacsírásan és nyírfacukrosan. Ha pedig egészséges muffinokról van szó, akkor nem maradhat ki a zabpehely sem mint liszthelyettesítő hozzávaló. Erre találunk remek receptet a Salátagyárnál a triplagyümölcsös zabpelyhes muffin formájában, ahogy a Rúzs és Pite blog banános-kakaós muffinjainak is a zabpehely az egyik fő összetevőjük.

Exit mobile version