Farsangra, vagy csak úgy: 3 szuper fánkrecept

nlc | 2015. Február 07.
A farsangi időszak nem telhet el fánksütés nélkül – a megszokott szalagoson és csörögén túl is van élet, ezért most három új receptet ajánlunk.

Berlini töltött minifánk

Hozzávalók 40 apró fánkhoz:
• 4 dl tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 2,5 dkg porcukor
• 5 dkg vaj, olvasztva
• 3 tojássárgája
• 2 evőkanál rum
• olaj a sütéshez
• kristálycukor a forgatáshoz
A töltelékhez:
• 1 dl habtejszín
• 10 dkg étcsokoládé

1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a porcukorral, az olvasztott vajjal, a tojássárgájával és a rummal, majd beleöntjük az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.
2. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis méretű szaggatóval/pohárral kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, majd kristálycukorba forgatjuk.
3. A töltelékhez a tejszínt felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne. Kicsit hűtjük, majd habzsákba töltjük. A fánkokat megtöltjük a csokoládékrémmel. A maradék krémet a fánk mellé kínáljuk.

Elkészítés: 60 perc + kelesztés
Kalória: 102 kcal/darab

 

Zeppola (olasz túrófánk)

Hozzávalók 15 kisebb fánkhoz:
• 25 dkg ricotta
• 1 tojás
• 12 dkg liszt
• 2 teáskanál sütőpor
• 2 evőkanál porcukor
• olaj a sütéshez
• csipet só

1. Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd vizes kézzel vagy két kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk a fánkokat.
2. Mindkét oldalát pirosra sütjük (magától átfordul). Lekvárral vagy csokoládékrémmel kínáljuk.
Elkészítés: 30 perc
Kalória: 90 kcal/darab

 

Rózsafánk

Hozzávalók 15 fánkhoz:
• 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 1 csomag sütőpor
• csipet só
• 12 dkg cukor
• 3 tojás
• 3 evőkanál tejföl
• olaj a sütéshez
• lekvár és porcukor a tálaláshoz

1. A lisztet a sütőporral, sóval, cukorral, tojásokkal és a tejföllel összedolgozzuk, majd lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Három különböző méretű, kerek szaggatóval köröket szaggatunk, ezeket 4-6 helyen késsel kicsit bevagdossuk.
2. Egymásra helyezünk 3 különböző méretű kört, ujjunkkal középen összenyomjuk. Forró olajban kisütjük a fánkokat. Sütés közben szétnyílik a tészta, mint a rózsa. Ha szükséges, megfordítjuk. A közepébe lekvárt teszünk, porcukorral megszórjuk.

Elkészítés: 40 perc
Kalória: 177 kcal/darab

 

Még több fánk:

 

A receptek a Nők Lapja Konyha februári számában jelentek meg. Még több érdekesség a tartalomból:

 

Valentin-napi finomságok
A világ palacsintái
Spórolós sztrapacskák
Süssünk lekvárral!
Kényeztető fogások a hideg napokra

Exit mobile version