A különleges húsvéti kalács hozzávalói:
- 500 g liszt
- 40 g élesztő
- 50 g cukor
- 200 ml tej
- só
- 100 g vaj
- 5 tojássárgája
- 8 ek. narancslé
- 50 g apróra darabolt natúr mogyoró
- 100 g étcsokoládé
- 200 g marcipánmassza
- 1 egész tojás
- 100 g baracklekvár
- 2 ek. darált pisztácia
A klasszikus és a csokis húsvéti kalács
- A lisztet, a szétmorzsolt élesztőt, a cukrot, a langyos tejet (egy evőkanálnyi maradjon ki), a csipet sót, a puha vajat, 4 tojássárgáját és 4 evőkanál narancslevet a kézi mixer dagasztóival egynemű tésztává dolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 40 percet kelesztjük.
- A magokat pirítsuk meg egy serpenyőben. A csokit daraboljuk apróra. A marcipánt durvára morzsoljuk szét, és az egy egész tojással keverjük krémesre. A magokat, a csokit és a 4 evőkanál narancslevelet keverjük össze.
- Ha letelt a 40 perc, a tésztát kézzel alaposan gyúrjuk meg még egyszer. Belisztezett gyúródeszkán kb. 45×45 centi nagyra nyújtsuk ki, és osszuk három, 15 cm széles csíkra. A magos masszát mindegyiknek szórjuk a közepére. Egy tojássárgáját verjünk fel a kimaradt egy evőkanálnyi tejjel, és kenjük be a tésztacsíkok széleit, azután szorosan tekerjük fel őket hosszában.
- A feltekert csíkokat fonjuk össze, és tegyük a még nyers húsvéti kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire. A tejes tojással kenjük be a tetejét is, és hagyjuk 10 percig pihenni. A kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverés 160 fok), alulról a második sínen kb. 35-40 percig kell sütni, utána 15 percig letakarva hűlni hagyni.
- A baracklekvárt melegítsük fel, és kenjük be vele a még langyos húsvéti kalácsot, majd szórjuk meg a pisztáciával és hagyjuk kihűlni. Kész is az isteni finom, csokis kalács húsvétra!
Tipp: Akár koszorú alakban is süthetjük, ehhez a kalács végeit jól össze kell nyomkodni, és egy 28 centiméteres tortaforma karimájába szépen beleigazgatni.
A nagy családi ünnepi reggeli vagy vacsora a legtöbbünknek elképzelhetetlen a húsvéti sonka, főtt tojás, torma és a natúr fonott kalács nélkül. Sokan csakis ilyen tálalásban tudják elképzelni a foszlós húsvéti kalácsot, pedig magában is kínálhatjuk a vendégeknek kávé mellé, ha megbolondítjuk a fenti recept szerint.
Még több recept húsvétra:
- Ne dobd ki a húsvéti maradékokat! Megmutatjuk, mit készíthetsz belőlük
- A húsvéti kalács maradékát is újrahasznosíthatod
- A gyerekek kedvence a húsvéti linzernyuszi
- További húsvéti recepteket itt találsz
Így készül a nyúl formájú húsvéti sütemény: