Snidlinges tojáskrémes zsemle
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- só, bors
- 2 evőkanál kacsazsír
- 1 csokor metélőhagyma
Elkészítés
A tojásokat keményre főzzük, majd megtörjük és felkockázzuk. A kacsazsírral, sóval, borssal kikeverjük (bele is turmixolhatunk, hogy még krémesebb legyen). A metélőhagymát apróra vágva hozzákeverjük.
Csirke ördöglány módra zöld krumplival
Hozzávalók :
- 1 vöröshagyma
- 1 kg-os egész csirke
- 80 dkg burgonya
- 3-4 szál rozmaring
- 1-2 db chili paprika
- 1 citrom
- 1 lila hagyma
- kevés olívaolaj
- 1 evőkanál puha vaj
- 3 csokor petrezselyem
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál csípős paprikakrém
Elkészítés
1. A csirkét szárnyasollóval vagy erős késsel felvágjuk a gerinc egyik, majd a másik oldalán (az így kieső keskeny farhát jó lesz levesbe). Hátával lefelé erősen a deszkára nyomjuk, amíg teljesen szétnyílik, akár egy könyv. Ezt pillangó-módszernek hívják.
2. Dörzsöljük be sóval, borssal, a csípőspaprika-krémmel és olívaolajjal, majd helyezzük egy kerámiatálba, és dobjuk rá a rozmaringokat. A vöröshagymát és a csilipaprikákat karikázzuk fel vékonyan, és szórjuk rá a csirkére. Végül locsoljuk meg a citrom levével, majd a kifacsart citromokat is dobjuk melléje. Fóliázzuk le, és tegyük a hűtőszekrénybe pácolódni legalább 2 órára, de jobb, ha egész éjszakára.
3. A sütőt melegítsük fel 230 fokra. A csirkéről vegyük le a hagymát, tegyük jól kiolajozott tepsibe, a rozmaringot és a citromhéjat dobjuk melléje. Mellével lefelé süssük 25-30 percig, aztán fordítsuk meg, és süssük újabb kb. 25 percig. Ha nagyon barnul, akkor takarjuk le vízbe áztatott, összegyűrt és kisimított sütőpapírral.
4. A zöld burgonyához főzzük meg héjában a krumplit, még forrón héjazzuk le, kockázzuk fel. A petrezselymet, a fokhagymát, a lila hagymát és a szoba-hőmérsékletű vajat robotgépben aprítsuk össze, öntsük egy serpenyőbe, süssük 1-2 percig, aztán forgassuk bele a krumplikockákat.
Spenótos-fetás falatok
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- kevés olívaolaj
- 20 dkg feta
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- 25 dkg spenótlevél
- 50 dkg leveles tészta
- 2-3 ek. szezámmag
Elkészítés
A felengedett spenótot olívaolajon, a felaprított fokhagymával pároljuk készre. Vágjuk fel egészen kis kockákra a sajtot (nem baj, ha szétmorzsolódik), és keverjük a spenóthoz. Borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük, és ha kell, sózzuk (a sajt önmagában is elég sós). Nyújtsuk ki a tésztát fél cm vastagra, vágjunk belőle kb. 7×7 cm-es négyzeteket. Tegyünk minden négyzet közepére egy kevés spenótos-fetás tölteléket, a szélét kenjük meg a felvert tojással, majd hajtsuk háromszög alakúra, vagy készítsünk belőle batyut. A tetejét ismét kenjük meg a tojással, és szórjunk rá szezámmagot. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.