Milyen is a klasszikus brownie?
A legegyszerűbb verzióhoz csak olvasztott vaj és csoki kell, pár tojás, némi cukor és liszt, és már mehet is a sütőbe. A klasszikus brownie-ban azonban mindig van valami mag is: dió, mandula, mogyoró vagy pekándió. Mindegyikkel isteni lesz a végeredmény, ahogy a puha, lágy csokiban ropogós, harapnivaló-darabok bújnak meg.
A brownie-nak van két nagy előnye: könnyedén és gyorsan elkészíthető, mert kb. 10 perc alatt bekeverjük a tésztáját, nem kell külön a tojásfehérjével bíbelődni, és az egészhez elég egy habverős robotgép. Szerencsére arra sem kell sokat várni, hogy megsüljön, hiszen a brownie-nak pont az a lényege, hogy ne szárítsuk ki. Akkor jó, ha a közepe még lágy marad, így lesz finom krémes. A másik nagy előnye, hogy rengeteg mindennel variálható. A magvakon kívül dobálhatunk bele gyümölcsöt is – különösen finom piros bogyós gyümölcsökkel kombinálva, például egy málnás brownie – vagy akár színes, sütésálló cukorkát, de akár fehér csokidarabokkal is turbózhatjuk, ha az abszolút cukorsokk a cél.
Mogyoróvajas brownie
Hozzávalók (22 x 22 cm-es tepsihez vagy 16 db muffinhoz):
- 25 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 17 dkg vaj
- 17 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál házi vagy 1 tasak bolti vaníliás cukor
- 17 dkg búzaliszt
- natúr mogyoróvaj
- 5 dkg sós mogyoró
Elkészítés
A vajat a csokival megolvasztjuk. Ehhez használhatjuk a mikrohullámú sütőt, vagy egy kis edényben is olvaszthatjuk, de akkor folyamatosan kevergetnünk kell. Ha kész, hagyjuk hűlni, addig összeállítjuk a tészta alapját.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével.
A tojásos masszához keverjük a langyosra hűlt, folyós csokit, majd a lisztet és a csipet sót. Nem kell sokáig keverni, csak amíg elkeverednek a hozzávalók.
A masszát tepsibe öntjük, vagy a szilikon muffintepsi mélyedéseibe kanalazzuk. A brownie tészta tetejére kanalazzuk a mogyoróvajat, és a kanál segítségével márványosra mintázzuk, majd megszórjuk a darabokra vágott sós mogyoróval.
180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Márványos cheesecake brownie
Hozzávalók egy 22×22 cm-es tepsihez:
- 25 dkg cukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 17 dkg vaj
- 17 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál házi vagy 1 tasak bolti vaníliás cukor
- 17 dkg búzaliszt
A krémsajtos masszához:
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 db nagy tojás
- 1 evőkanál házi vagy 1 tasak bolti vaníliás cukor
- 1 lapos evőkanál búzaliszt
- 10 dkg mascarpone
Elkészítés
A vajat a csokival megolvasztjuk. Ehhez használhatjuk a mikrohullámú sütőt, vagy egy kis edényben is olvaszthatjuk, de akkor folyamatosan kevergetnünk kell. Ha kész, hagyjuk hűlni, és addig összeállítjuk a tészta alapját.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével.
A tojásos masszához keverjük a langyosra hűlt, folyós csokit, majd a lisztet és a csipet sót. Nem kell sokáig keverni, csak amíg elkeverednek a hozzávalók.
Tepsibe öntjük a masszát és elkészítjük a sajttortás réteget is.
A sajttortás részhez a tojás kivételével mindent beleteszünk egy tálba és robotgéppel alaposan elkeverjük. Ekkor a tojást is hozzáadjuk és így is keverünk egyet a masszán. A sajttortás krémet a brownie masszára öntjük, és egy spatulával vagy kanállal összemárványozzuk a két krémet.
Úgy tűnik majd, hogy a sajttorta ellepi a browniet, hiszen ez hígabb massza, ezért jól nyúljunk bele a brownieba, hogy szép márványos mintát érjünk el.
A sütit 180 fokon 25-30 percig sütjük, amíg a massza már nem folyik a közepén. Jót tesz neki, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük, és csak utána szeleteljük fel.
Brownie torta fehér csoki ganache-zsal
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
- 17 dkg cukor
- fél dl habtejszín
- 10 dkg fehér csokoládé
- 17 dkg búzaliszt
- 1 evőkanál házi vagy 1 tasak bolti vaníliás cukor
- 17 dkg étcsokoládé
- 17 dkg vaj
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg eper
Elkészítés
A vajat a csokival megolvasztjuk. Ehhez használhatjuk a mikrohullámú sütőt, vagy egy kis edényben is olvaszthatjuk, de akkor folyamatosan kevergetnünk kell. Ha kész, hagyjuk hűlni, és addig összeállítjuk a tészta alapját.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy robotgép segítségével.
A tojásos masszához keverjük a langyosra hűlt, folyós csokit, majd a lisztet és a csipet sót. Nem kell sokáig keverni, csak amíg elkeverednek a hozzávalók. A masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Szépen egyengessük el a tetejét, hogy ne púposodjon fel sütés közben. A brownie tortát 180 fokon 25-30 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Akár előző nap is elkészíthetjük.)
Elkészítjük a ganache-t is: a cél az, hogy a csokiganache enyhén megszilárduljon a torta tetején, de még vágható maradjon. A csokoládét apró kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük. A tejszínt egy edényben feltesszük a tűzre, de amint forrni kezdene, levesszük, és a csokoládéra öntjük. Egy spatulával kevergetjük, amíg fényes, homogén krémet nem kapunk. Fél órára hűtőbe tesszük.
Amikor a fehér csoki ganache elérte a kellő állagot a hűtőben, a krémet a torta tetejére kenjük. Lehet, hogy egy picit lefolyik a torta oldalán, ezért ezt a műveletet már a tortatálon, tálaló tányéron végezzük el.
Az epreket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk, majd elhelyezzük a torta közepén.
TIPP: Tovább csinosíthatjuk a tortát, ha az epreket is csokiba mártjuk, vegyesen ét- és fehér csokoládéba.
A receptet Kapusi Gerti, a Sütit akarok bloggere készítette.
Akinek pedig még ez sem lenne elég csokis, elég amerikai és elég tömény, az készítse el ezt az Oreos brownie tortát, és garantáltan elakad a szava. Sütésre fel!