Izzítsd a sütőt! – pitereceptek vasárnap délutánra

Fülöp Cecília / Falusi Libák | 2015. Május 03.
Nincs is jobb egy vasárnap délutáni frissen sült piténél. Mi hozzuk a recepteket, ti izzítsátok a sütőt!
Fülöp Cecília Júlia a Falusi Libák blog írója. Házias finomságokon át a tortadíszítésig nagyon sokféle desszertet és ötletet mutat be blogján. Az utóbbi időben glutén- és laktózmentes édességeket is csinál, de fő törekvése továbbra is az, hogy sütijeit minden háziasszony könnyen el tudja készíteni.
 

Ha választanom kellene, azt mondanám, hogy a pite a legkedvesebb süteményem. Nagymamám almás pitéje felülmúlhatatlan az omlós tésztájával. A citrom pite kissé kesernyés-édes íze is mindenképpen megér egy próbát, a minipitéket pedig süthetjük gyerekekkel is, mert nagyon jó móka.

 

Nagymama almás pitéje

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 g cukor
  • 2 púpozott ek. tejföl
  • 250 g vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 400 g finomliszt

a töltelékhez:

  • 80 g cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 kg alma
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.

Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.

Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült.  Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.

 

 

Epres minipite

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 g liszt
  • 100 g vaj
  • 1-2 ek. hideg víz
  • 50 g porcukor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna

a töltelékhez:

  • 1-2 ek. cukor
  • 400 g eper

a tetejére:

  • 1 tojássárgája
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához egy tálba szórom a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a feldarabolt vajat. Hozzáadok 1 evőkanál hideg vizet, elkezdem gyúrni. Ha szükséges, mehet hozzá még 1 evőkanál víz. Gombóccá formázom, és fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe teszem.

Közben az eper felét összenyomkodom villával, a másik felét apró darabokra vágom. Kiveszem a tésztát a hűtőből, egy részét félreteszem a mini piték tetejére. Virág vagy kerek formázóval kiszaggatom az alsó részt, amit muffin sütőbe helyezek. Alá muffin papírt teszek, így szépen és könnyen ki lehet szedni a megsült tésztát. 

Belekanalazom az összenyomkodott epret, belerakom a kis darabokra vágott gyümölcsöt is. Rászórok kevés cukrot, majd a maradék tésztából vagy tetőt, vagy bármi mást (szívet, virágot, stb…) formázok rá, ami tetszik. Tetejét megkenem tojássárgájával.

Előmelegített, 180 fokos, nem légkeveréses sütőben 20-25 percig sütöm.

 

A receptet a Falusi libák bloggere készítette.

 

 

Citrompite

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 180 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 60 g porcukor
  • 1 tk. szódabikarbóna

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 70 g liszt
  • 200 g cukor
  • 6 egész tojás
  • 70 ml tej
  • 3 citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a tetejére:

  • 2,5 dl habtejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Összekeverem egy tálban a lisztet, cukrot, szódabikarbónát. Hozzámorzsolom a vajat és a tojássárgáját, majd összegyúrom kis gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges lehet, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, fél órára beteszem a mélyhűtőbe. Mikor letelt az idő, lisztezett pulton kinyújtom, és egy piteformában (26-30 cm-es) elegyengetem, az oldalán is. Ehhez a pitéhez magasabb falú forma megfelelőbb, hogy ne folyjon ki a krém. Vakon, még krém nélkül sütöm 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig. Míg sül, elkészítem a krémet. Robotgéppel elkeverem a tojásokat a cukorral. Én a legmagasabb fokozaton dolgozom kb. 7-8 percig, ez alatt szép habos lesz. Alacsonyabb fokozatra állítva, kanalanként hozzáadom a lisztet, majd a citromok héját, levét, végül a tejet. Még egy perc keverés, és készen is van. Mikor letelt a tészta sülési ideje, azon nyomban ráöntöm a citromos krémet, és visszatolom a sütőbe. A sütőt leveszem 160 fokra, és újabb 20 percig hagytam sülni. Mikor kihűlt, a tetejére kanalazom a felvert tejszínhabot. Ez a pite süthető kerek vagy szögletes kapcsos tortaformában is. Esetleg kissé csökkentve a tészta mennyiségét úgy is, hogy csak az aljára kerül tészta.

 

 

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.

 

 

 

 

Igazi piterajongóknak érdemes kipróbálniuk a gyümölcsös kevert pitét, vagy ezt a nagyon egyszerű olasz mandulahabos pitét is.

Exit mobile version