Epres gyümölcszselé
Hozzávalók:
- 2 dl víz
- 1 citrom leve
- 60 dkg friss eper vagy áfonya
- 4 g (por) zselatin
Elkészítés
Tisztítsuk meg a gyümölcsöket, és vágjuk apróra, nagyjából egy bögrényi adagot pedig nyomkodjunk szét, vagy turmixoljunk pépesre.
Béleljünk ki folpackkal egy 9 dl űrtartalmú püspökkenyérformát vagy ennek megfelelő űrtartalmú több vízálló papírkapszlit vagy kis tálkát.
A gyümölcslevet és a vizet öntsük össze. A folyadék felét forraljuk fel egy kis edényben, majd takaréklángon folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a zselatinport. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a citromlevet és a maradék gyümölcslevet és vizet, majd hűtsük ki.
Rendezzük el a gyümölcsöket a tálkákban, öntsük rá a zselét, és tegyük hűtőbe, amíg a zselé meg nem dermed. Tálaláskor töröljük át a forma oldalát meleg konyharuhával, hogy a zselé meglazuljon. Borítsuk tálra, és húzzuk le róla a folpackot, de kanalazhatjuk papírkapszlikból is. Ne használjunk ananászt a készítéskor, mert a benne lévő enzimek miatt a zselé nem fog megdermedni.
A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.