Hétvégi menü az egészségestől a klasszikusig

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2015. Június 19.
Ezen a hétvégén nem lesz tikkasztó meleg, így talán bátrabbak lehetünk, és bekapcsolhatjuk a sütőt. Hoztunk is egy villámgyors reggelit, egy remek ebédet és egy klasszikus édességet vacsorára.

 

Málnás zabkása

Hozzávalók:

  • 4 dl víz vagy tej
  • 10 dkg zabpehely
  • ízlés szerint méz
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 1 ek. darált mandula
  • málna és szeder
Kategóriareggeli
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A vizet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a zabpelyhet és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük (8-10 perc).

2. Ha kész, hozzákeverünk egy kevés mézet és 1 evőkanál darált mandulát és kicsit hűlni hagyjuk.

3. Tálakba szedjük, úgy, hogy alulra zabkása kerül, rá pár szem gyümölcs, kevés szeletelt mandula, majd ismét zabkása és a tetejére megint gyümölcs és szeletelt mandula

 

Olívás-citromos csirke

Hozzávalók:

  • só, bors
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1,5 dl húsleves alaplé
  • 1 kg burgonya
  • 1-2 db citrom
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 kg csirkemell
  • 2 db lila hagyma
  • kevés olívaolaj
  • 100 g olívabogyó
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Előkészítünk egy nagy tűzálló tálat.

2. A csirkét megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk és feldaraboljuk, a lila hagymát is meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A citromot megmossuk és felkarikázzuk.

3. A krumplit a sütőtálba halmozzuk, rászórjuk a lila hagymát, a citromot és az olívát.

4. A húslevesalaplevet elkeverjük a paradicsompürével és a balzsamecettel, és ráöntjük a tál tartalmára.

5. Legfelülre kerülnek a csirkedarabok, sózzuk-borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal.

6. 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, vagy amíg a csirke aranybarnára nem sül.

7. Ha ez kész, akkor a csirkedarabokat kivesszük, jénaiba tesszük, vagy alufóliával lefedjük, hogy meleg maradjon, és a sütőtálat még visszatoljuk 10 percre 220 fokon.

 

Búr kifli házilag

Hozzávalók:

  • 2 db (kettéválasztott) tojás
  • 15 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag leveles tészta
  • pici citromlé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A kiolvasztott leveles tésztát 40×40 cm-esre nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját félretesszük, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a citromhéjat+ pici levet is és elkeverjük.

3. A tésztát 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, minden négyzet közepére kanalazunk egy adagot a diós krémből, feltekerjük, majd a végeit kicsit begörbítjük, hogy kifliformát kapjunk és kivajazott tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a félretett tojássárgájávál, picit bevagdossuk, majd sütőbe toljuk és kb 20 percig sütjük. (Amíg a teteje ilyen szép aranybarnás nem lesz).

 Még több recept a hétvégére:

Exit mobile version