3 recept cukkinirajongóknak

Todd Andrea / Minimalista konyha | 2015. Július 23.
Mert van élet a rántott cukkinin túl is. Nem is akármilyen! Laktató, finom, különleges cukkinis recepteket hoztunk mára.

Van, aki a cukkinifasírtra esküszik, mások sütibe sütik, de láttunk már cukkinilekvárt is, salátát, levest és tepsis cukkinit viszont eddig még nem. Megéri újítani, cukkinis receptből soha nem elég!

Cukkinisaláta

Hozzávalók:

  • a sütéshez olaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 2 közepes főtt cékla
  • 2 marék koktélparadicsom
  • 1 bögre bulgur
  • 12-16 db mini cukkini
  • 2 ek. bazsalikomos pesto
  • 4-500 g saláta

az öntethez:

  • frissen őrölt bors
  • 2 kk. olívaolaj
  • 2 ek. majonéz
  • 2 kk. citromlé
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Kezdjük a bulgur elkészítésével. Tegyünk fel 500 ml vizet forrni egy csipet sóval. Ha kész, beletesszük a bulgurt, és 5-10 percig főzzük, míg megpuhul. Ezután leszűrjük és hozzákeverjük a pestót.

2. Míg a bulgur készül 1 evőkanál olajon megpirítjuk a cukkinit kb. 10 percig, míg picit megbarnul itt-ott. Ha kész, félretesszük egy tányérra.

3. Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a félbevágott paradicsomokat, épp csak addig, míg kezdenek megpuhulni.

4. A főtt céklát kockára szeleteljük, és egy kis tálban hozzákeverjük a balzsamecetet. 

5. Egy kis befőttesüvegben keverjük össze (vagy rázzuk össze) az öntetet.

6. A salátaleveleket beletesszük egy nagy tálba. 

7. Mehetnek a tálak az asztalra, hogy mindenki kedvére válogasson, és állítsa össze a salátát.

 

 

Tepsis baby cukkini

Hozzávalók:

  • 2 ek. olaj
  • csipet só, bors
  • 20 db baby cukkini

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 db tojás
  • 300 ml tej
  • 100 g búzaliszt
  • 1 kk. mustár

Hozzávalók a szószhoz:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek. búzaliszt
  • 500 ml zöldség alaplé
  • 2 ek. napraforgóolaj
  • 1 kk. barnacukor
Kategóriafőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1.A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A cukkinit összekeverjük az olajjal, sóval, borssal, majd egyenletesen elrendezzük egy 20×30 cm-s tepsiben. Kb. 10 percig sütjük, míg kicsit megpirul.

2.Közben elkészítjük a tésztát. A tojást és mustárt hozzáadjuk a liszthez, majd állandó kevergetés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet, hogy sima tésztát kapjunk. Sűrű palacsinta állagúnak kell lennie.

3.Kivesszük a forró cukkinis tepsit és rögtön beleöntjük a tésztát. Kicsit fel kell bugyognia, ahogy a tészta hozzáér a forró felülethez. Visszatesszük sülni kb. 40 percig, míg aranybarna lesz.

4.Míg ez készül, összeállítjuk az öntetet. Egy kis olajon megpirítjuk a felszeletelt vöröshagymát, hozzáadjuk a cukrot, és pár percig karamellizáljuk. Ekkor hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett lassan hozzáöntjük a zöldséglevest. Lassú tűzön addig főzzük, míg besűrűsödik. Ez kb. 5-10 perc. Sóval, borssal utána lehet ízesíteni.

5.Ha a tészta megsült a cukkini körül, kivesszük, és szeletelve tálaljuk az öntettel kínálva. 

 

 

Curry leves cukkinivel

Hozzávalók 4 főre:

  • csipet só
  • 1 db cukkini
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 400 ml kókusztej
  • 1 ek. currypor
  • fél kk. kurkuma
  • fél kk. őrölt római kömény
  • 1 bögre vörös lencse
  • 2 db sárgarépa
  • 1 ek. olaj
  • ízlés szerint tészta

Hozzávalók:

  • pirított vöröshagyma
  • friss korianderzöld
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1.Elsőként felteszünk egy nagy fazék vizet főni egy csipet sóval. Ha felforrt, beletesszük a zöldséget kb. 5 percig főni.

2.A felkarikázott répát megpirítjuk az olajon pár percig, míg megpuhul, hozzá adjuk a curry port, majd még egy percig pirítjuk, hogy fokozzuk az izét.

3.Hozzáadjuk zöldség alaplevet, és a lencsét. Kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kókusztejet. Összefőzzük ügyelve arra, hogy ne forrjon, mert akkor összefuthat a kókusztej benne. 

4.A tésztát fajtájától függően megfőzzük. Bármilyen, hosszúkás, levesbe, vagy bő szószokba passzoló tészta megteszi. 

5.Míg a leves készül, egy kisebb edényben felforrósítunk pár kanál olajat, ebben sütjük ropogósra a felkarikázott hagymát.

6.Legjobb külön edényekben tálalni a levest, tésztát, zöldségeket, felaprózott koriander levelet és hagymát, hogy mindenki kedvére alakíthassa az ízeket. 

 

Még több cukkinis recept az NLCafén:

 

Exit mobile version