A tapas a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége. Lényegében bármilyen ételből elkészíthető, ami apró adagokra osztható. Eredetileg előételként funkcionált, ám ma már nem meglepő, ha a helyiek egy egész vacsoramenüt állítanak össze különböző tapasokból. Alábbi receptjeinkkel nem lehet melléfogni: legyen szó kerti partiról, spanyol estről, vagy akár egy pizsibuliról: a spanyol tapasok minden alkalmat feldobnak majd.
Patatas bravas
Hozzávalók 8 főre:
- kevés só
- a sütéshez olívaolaj
- 500 g burgonya
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és nagyobb kockákra vágjuk. Forró serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a burgonyát aranybarnára sütjük.
Tipp: A helyiek a papatas bravas mellé mártást is készítenek. Az én nagy kedvencem a romesco mártás, ezért ezt mutatom meg nektek.
Romesco
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 fej fokhagyma
- 3 ek. ecet
- só, fekete bors
- 200 ml olívaolaj
- 12 db paradicsom
- 3 szelet kenyér
- 5 piros kaliforniai paprika
- 50 g mandula vagy mogyoró
Elkészítés
Áztassuk a paprikát 2 órán keresztül.
Egy nagy serpenyőben hevíts olajat, helyezzük rá a paradicsomokat, a megtisztított fokhagymát, a paprikát és a kenyérszeleteket. Süssünk mindent egyben, de vigyázzunk, nehogy bármi is leégjen.
Hámozzuk meg a paradicsomot és a paprikát, majd távolítsuk el a magokat.
Ha készen vagyunk, akkor konyhai robotgép segítségével aprítsuk össze a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, pirított kenyeret, mogyorót és a borsot.
A mártást sózzuk, majd hozzáadjuk az ecetet és az olívaolajat. Addig járatjuk a gépet, amíg teljesen kompakt mártást nem kapunk.
Hűtőben tároljuk.
Chorizo con vino blanco, azaz fehérboros chorizo
Hozzávalók 6 személyre:
- 125 ml (Chardonnay) fehérbor
- 500 g chorizo
Elkészítés
Tisztítsuk meg a kolbászt, vágjuk nagyobb darabokra, majd helyezzük egy serpenyőbe.
Adjuk hozzá a fehérbort, és magas lángon forraljuk az egészet 5 percig. Ezután kis lángon pároljuk tovább a kolbászokat, amíg teljesen magába nem szívja a bort. Vigyázat, ha nem figyelünk, a kolbász gyorsan leég!
Tipp: Ehhez a tapashoz a legjobb köret az ún. paradicsomos kenyér.
Paradicsomos kenyér
Hozzávalók:
- kevés olívaolaj
- kisebb, lédús paradicsom
- bagett vagy kenyér
Elkészítés
A kenyeret (vagy bagettet) forró, száraz serpenyőben megpirítjuk (nem égetjük el). A megmosott paradicsomot félbevágjuk, majd a paradicsommal bedörzsöljük a pirított kenyeret.
Végezetül pár csepp olívaolajat csepegtetünk rájuk.
Chorizo és csicseriborsó fehérborral
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kisebb (felaprított) vöröshagyma
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 60 ml száraz fehérbor
- 1 ek. olívaolaj
- 1 közepes méretű felaprított kaliforniai paprika
- 400 g csicseriborsó konzerv
- 340 g durvára vágott chorizo
- 80 ml csirke alaplé
- fél tk. őrölt édes pirospaprika
Elkészítés
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát és chorizot. Állandó keverés mellett addig sütjük, amíg a chorizo szépen megpirul.
Hozzáadjuk a paprikát, az őrölt paprikát és a csicseriborsót. Addig keverjük, amíg a paprika meg nem puhul.
Ekkor hozzáadjuk a bort és a húslevest. Az ételt addig főzzük (néha megkeverjük), amíg a szósz a felére csökken.
Tipp: Volt itthon egy fél paradicsomom, én azt is hozzáadtam az ételhez.
További spanyol receptek:
- Mit főzzek ma ebédre? Spanyol csirkecombot
- Gyors vacsora: így készül a spanyol burgonyatortilla
- A világ legfinomabb salátája, ami szinte minden spanyol étteremben rendelhető