Padlizsános gombóc
Hozzávalók 6 adaghoz:
- fél csésze + a forgatáshoz liszt
- ízlés szerint só
- 1 tojás
- 1 csésze tej
- 1 csésze reszelt parmezán
- 2 szelet (szikkadt) kenyér
- fél csésze zsemlemorzsa
- 1 padlizsán
- 1 csésze reszelt pecorino
Paradicsommártás:
- ízlés szerint só
- fél csésze olívaolaj
- 1 fej lila hagyma
- szóráshoz: reszelt parmezán
- 700 g paradicsompüré
Elkészítés
Sós, forrásban levő vízben 4 percig főzzük a padlizsánt. Alaposan szűrjük le, és hagyjuk hűlni. Préseljük ki belőle a felesleges vizet.
Helyezzük egy tálba a kenyeret és a tejet. A kenyeret pár percig hagyjuk ázni a tejben. A kenyérből, amennyire csak lehet, préseljük ki a tejet.
Helyezzük egy másik tálba a padlizsánt és a darabokra tört kenyeret. Adjuk hozzá a tojást, a sajtot és a sót. Ezután tegyük bele a kenyérmorzsát és a lisztet. (Ha a keverék túl nedves, adjunk hozzá több kenyérmorzsát és lisztet.) Alaposan keverjük össze, amíg minden hozzávaló egyenletesen el nem oszlik. Kézzel formázzunk golflabdaméretű gombócokat. A gombócokat forgassuk meg lisztben.
Egy nagy nyeles serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat. A hagymát pirítsuk meg, adjuk hozzá a paradicsompürét és sót. Enyhén forraljuk fel, majd állítsuk közepesre a lángot. A gombócokat adjuk a mártáshoz, és körülbelül 15 percig főzzük őket. Tálba helyezzük, és megszórjuk a parmezánnal.
Még több gyors vacsora recept:
- Gyors tésztavacsora cukkinvel és tonhallal
- Kéksajtos polenta
- 3 gyors mediterrán tészta vacsorára